Počeo Mundijal Putin: Fudbal ujedinjuje svijet

Počeo Mundijal Putin: Fudbal ujedinjuje svijet 14.06.2018 17:18 | Tanjug

Moskva - Svjetsko prvenstvo u fudbalu danas je svečano otvoreno na moskovskom stadionu Lužnjiki pred oko 80.000 gledalaca, uoči utakmice Rusije i Saudijske Arabije.


Prigodnom koreografijom i muzičkim programom, na čelu sa britanskom pop zvijezdom Robijem Vilijamsom i legendarnim brazilskim fudbalerom Ronaldom, zvanično je otvoren 21. Mundijal u istoriji uz govor predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Čestitam početak glavnog turnira planete, drago mi je što se održava u Rusiji. U našoj zemlji fudbal nije samo sport, već nešto što svi vole otkad je počeo u Rusiji da se igra. Sve nas ujedinjuje fudbal, svi smo jedan tim", rekao je Putin sa stadiona.

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) ani Infantino poželio je uspješan turnir.

Odmah poslije ceremonije, od 17 sati, na teren su izašli fudbaleri Rusije i Saudijske Arabije.

U Rusiji, prvi put poslije osam godina, učestvuje i reprezentacija Srbija koja igra u E grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kostarikom.

Prvi rival "orlovima" je Kostarika u nedjelju od 14 sati u Samari.

Pored Samare i Moskve, utakmice na najvećoj smotri fudbala u Rusiji igraće se u još devet gradova - Njižnjem Novgorodu, Volgogradu, Jekaterinburgu, Saransku, Rostovu na Donu, Kaljiningradu, Kazanju, Sočiju i Sankt Peterburgu, uz napomenu da glavni grad Rusije daje dva stadiona Oktritije arenu i Lužnjiki.

Za veleljepna, moderna zdanja i okolnu infrastrukturu Vlada Rusije uložila je čak 20 milijardi dolara, svi su u državnom vlasništvu i sa najvišim kriteterijumima FIFA, uz maksimalne mjere bezbjednosti, pa se očekuje da organizacija bude na vrhunskom nivou.

Titulu prvaka svijeta brani Nemačka.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica