Miroslav Stević, bivši reprezentativac Jugoslavije, za “Glas Srpske”: “Orlovi” spremni za odlučujuću bitku

Miroslav Stević, bivši reprezentativac Jugoslavije, za “Glas Srpske”: “Orlovi” spremni za odlučujuću bitku 27.06.2018 14:10 | Milan Zubović

Verujem da su igrači posle poraza od Švajcarske izašli jači, ujedinjeniji i odlučniji da dobiju susret sa Brazilom. Iz informacija koje dobijam iz medija vidim da su spremni za odlučujuću bitku sa “kariokama”. Ako budu uspeli da pobede, izboriće osminu finala, što će biti njihov veliki uspeh na zadovoljstvo svih nas.

Izjavio je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” proslavljeni srpski fudbaler Miroslav Stević, koji je sa reprezentacijom SR Jugoslavije nastupio na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Stević, koji je godinama igrao u Njemačkoj, vjeruje da su “orlovi” u stanju da dobiju skup južnoameričkih zvijezda koje slove za jednog od favorita za osvajanje Mundijala.

- Srbiju očekuje utakmica koja je biti ili ne biti, a u ovu situaciju stigla je sticajem različitih okolnosti, za koje nismo sami krivi. S druge strane, ni Brazil nije pokazao mnogo i nije ekipa koja ne može da bude pobeđena. Veći pritisak bio je protiv Švajcarske, zbog određenih segmenata, dok sada možemo da izađemo samo kao pobednici - kazao je Stević.

GLAS: Gdje je Srbija griješila do sada?

STEVIĆ: Svaka ekipa na SP, pa i bivši prvaci greše, te je poenta grešiti što manje. Jesmo grešili i smeta mi to što se bavimo nefudbalskim stvarima, kao na primer ko je šta rekao, ko šta nosi, kao i taj neki predimenzionirani patriotizam. Najnormalnija stvar je da neki igrač pruži svoj maksimum na jednom takmičenju kakvo je SP. Svakom igraču to bi trebalo da bude motiv, jer se takva šansa ne ukazuje svaki dan već na manifestaciji koja se održava svake četvrte godine, kada su oči celog sveta uperene u vas. Svi bi trebalo da daju svoj maksimum i “izginu” 90 minuta na terenu, jer igrajući za sebe oni predstavljaju svoju ekipu, samim tim i državu. Redosled motiva je predimenzioniran i kada sam igrao bio mi je cilj da pobedim na treningu, a kamoli na utakmici Svetskog prvenstva.

GLAS: Očekujete li veće promjene u sastavu Srbije?

STEVIĆ: Mislim da će Mladen Krstajić dati šansu nekim drugim igračima, ali neće mnogo menjati. On to neće uraditi zato što je nezadovoljan njihovom igrom već zbog želje da napravi najbolju kombinaciju i odgovori na taktičkom polju. Konkretno ne znam koga će menjati i ne bih ulazio u to, jer on najbolje zna stanje svojih igrača, dok očekujem da nas iznenadi nečim pozitivnim. Mi gledamo pakovanje, a ne vidimo sadržaj i Krstajić je taj koji zna šta se nalazi unutra.

GLAS: Koje su slabosti Brazila?

STEVIĆ: Brazil me neprijatno iznenadio. Bio je bolji u meču sa Švajcarskom, ali nije imao onu dominaciju koju je pokazivao u grupnom fazama takmičenja, kao na ranijim mundijalima. Kroz izjave igrača vidi se da ne deluju kao celina, ne dišu kao jedan i nikada nismo imali veću mogućnost da ih pobedimo.

GLAS: Da li bi Srbija trebalo da igra neku vrstu flastera na Nejmaru?

STEVIĆ: Dok se fudbal igra taj metod će biti zastupljen, ali ne vidim problem u njemu, jer nije na očekivanom nivou. Bitno je da se koncentrišemo na našu igru i da naše ideje sprovedemo u delo, što nije bio slučaj do kraja sa Švajcarskom, mada je i sudija odredio tok te utakmice. Ako budemo istrajali u našim idejama, neće toliko biti bitno da li Nejmar igra ovako ili onako. Čvrsto sam ubeđen da imamo šansu da dobijemo utakmicu.

GLAS: Da li je formacija 4-2-3-1 srećno rješenje?

STEVIĆ: Formacije su samo brojevi koje neko piše, to je prolazno i sklono promenama. Formacijama se daje preveliki značaj i bitno je kako se igrači ponašaju na terenu, kako reaguju na protivnika i kolika im je motivacija.

GLAS: Kako ste vidjeli prvenstvo do sada. Ko je razočarenje, ko iznenađenje?

STEVIĆ: Razočaran sa Argentinom i Brazilom. Do sada nisam video nekog ko se istakao posebno dobrom igrom, što ne znači da neće do kraja zablistati. Ima nekoliko ekipa među kojima je Kolumbija koje ne igraju loše, ali videćemo.

Nijemci kao Balkanci

GLAS: Može li Njemačka odbraniti šampionsku titulu?

STEVIĆ: Poraz od Meksika došao je u pravo vreme i posle njega svi su se zapitali šta se dešava sa njima. U tu utakmicu ušli su dosta prepotentno i arogantno, što ne sliči njihovom mentalitetu te su se ponašali kao Balkanci. Imali su “potres mozga”, a protiv Švedske su odigrali korektno i iskupili se. Gol Tonija Korsa u petom minutu nadoknade nije slučajnost i posledica je velikog pritiska koji su pravili. Sada će rasti i igrati sve bolje, jer su oni turnirska ekipa, koja će posle početnog šoka biti mnogo bolja i stići u samu završnicu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica