Mehmed Baždarević iz Pariza za “Glas Srpske”: Žurka za pamćenje na Šanzelizeu

Mehmed Baždarević iz Pariza za “Glas Srpske”: Žurka za pamćenje na Šanzelizeu 17.07.2018 16:14 | Milan Zubović

Treća velika generacija Francuske krunisana je na “Lužnjikiju”, a počasti kakve zaslužuju šampioni dobila tokom i po završetku finala na čuvenoj aveniji Šanzelize gdje se, prema nekim procjenama sjatilo i cijelih dva miliona navijača.

Jedan od svjedoka velikog slavlja koje nažalost nije moglo proći bez nereda, bio je bivši selektor BiH Mehmed Baždarević koji živi i radi u Parizu vodeći istoimenog drugoligaša.

- To se riječima teško može opisati. Grad od nekih 15 miliona stanovnika spektakularno je proslavio pobjedu u finalu i kažu da je na ulicama bilo dva miliona ljudi. Vidi se jedinstvo Francuza, odnosno koliko je država jaka i moćna dok je, s druge strane, bilo ludovanja na atutoputevima i drugih nepopularnih stvari - naglašava Baždarević.

GLAS: Francuzi nisu igrali najljepše za oko, ali su bili najbolji. Da li se slažete sa tom konstatacijom?

BAŽDAREVIĆ: Baš tako. U fudbalu ponekad treba imati sreće jer su im protivnici imali povrijeđenih i umornih igrača, kao što je to bio slučaj sa Hrvatskom u finalu. Iako su osvojili titulu, možda se nisu pokazali u najboljem svjetlu odnosno onoliko koliko se od njih očekivalo jer imaju izuzetan potencijal. To je zato što je stvoren pritisak da moraju biti prvaci i prije početka bili su među tri glavna kandidata za titulu.

GLAS: Da li Vam se čini da su Francuzi dizali formu kako je vrijeme prolazilo jer su bili neubjedljivi na početku kao i u pripremnim utakmicama?

BAŽDAREVIĆ: Bilo je tu malo neuigranosti iako su duže vremena zajedno pošto selektor nije imao ekipu stalno na okupu. Kolika je snaga Francuza vidi se u tome da nije koristio dva odlična beka Sidibea i Mendija, ali je lijevi bek Lukas Ernandez jedan od najboljih igrača Mundijala. Nedostajala im je uigranost i nakon grupne faze shvatili su da moraju nešto promijeniti pa su u drugom dijelu bili mnogo ubojitiji i mnogo tačniji u igri što se vidjelo na meču sa Argentinom kada su pokazali sve odlike šampiona.

GLAS: Zanimljiva je činjenica da napadač Olivije Žiru nije uputio nijedan šut u okvir gola na svih sedam utakmica koliko ih je odigrao?

BAŽDAREVIĆ: Vidim da se mnogi sprdaju sa njim, ali on je šampion svijeta, godinama je igrao za Arsenal dok je sada u Čelziju. Izuzetno je dobar i kvalitetan igrač i sve lopte koje je primio odlično je proslijedio dalje. Vukao je za sobom dva defanzivca sa kojima je vodio veliku borbu te se skoro tukao, čime je otvarao prostor za druga dva napadača koji su baš zbog toga imali mnogo više slobode. Blokirao je prvi pas i veoma je bitan šaraf u igri te se u potpunosti posvetio timu.

GLAS: Šta je bio presudni faktor na putu do trofeja?

BAŽDAREVIĆ: Imali su odlične pojedince koji znaju da povuku igru kada se lomi rezultat. Sve ovo nije slučajnost i plod je ozbiljnog rada koji traje već 30 godina. Velika snaga Francuske bila je u tri različita napadača. Žiru je visok i snažan, Mbape brz kao metak, a Grizman inteligentan što ih je činilo kompletnom udarnom trojkom koja je donijela prevagu.

GLAS: Koji su dometi Kilijana Mbapea koji je sa 19 godina igrao na vrhunskom nivou?

BAŽDAREVIĆ: Mbapea i dalje doživljavam kao tinejdžera koji sa svojom mladosti igra nonšalantno, ali bljesne u jednom trenutku i napravi ozbiljnu situaciju za gol. Ima sve kvalitete da postane jedan od najboljih ikada i svojom mladošću igra bez respekta prema bilo kojoj reprezentaciji.

GLAS: Šta je na Vas ostavilo najjači utisak na Mundijalu?

BAŽDAREVIĆ: Izuzetna organizacija jer su se svi plašili da to neće biti na vrhunskom nivou. Rusi su zaslužili da budu prvaci u organizaciji. Na terenu su pobijedili kolektivni fudbal, čvrstina i organizacija.

Tanka klupa presudila Hrvatima

GLAS: Hrvati su odigrali nevjerovatan turnir, pokazali sve ono što najčešće ne krasi Balkance?

BAŽDAREVIĆ: Hrvatski igrači godinama igraju u inostranstvu i teško im je davati takve epitete. Igrači su fudbalski zreli i pametni. Kao ekipa najviše su pokazali i nedostajala su im dva igrača kao zamjene koje bi donijele novu energiju kada se pojedini umore, jer ovi nisu bili adekvatni. Zaslužili su da pobijede u finalu i rezultat nije mjerilo stanja na terenu.



© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica