PREDSTAVLjMO: Momir Ašonja, kandidat Šahovskog saveza invalida RS: Vrstan organizator, odličan šahista

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjMO: Momir Ašonja, kandidat Šahovskog saveza invalida RS: Vrstan organizator, odličan šahista

Istočno Sarajevo - Dugogodišnji istaknuti šahista i šahovski aktivista Momir Ašonja prijedlog je Šahovskog saveza invalida Republike Srpske za tradicionalnu akciju “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista RS.

Rođeni Rogatičanin jedan je od osnivača ŠKI Hendikep iz Istočnog Novog Sarajeva, kao i Šahovskog saveza invalida Republike Srpske. Pored toga, dao je nemjerljiv doprinos afirmaciji i razvoju šaha, posebno kada su u pitanju osobe s invaliditetom. Iako poznat kao neko s izuzetnim organizatorskim sposobnostima, Ašonja je postigao i odlične rezultate, tako da je i sada u samom vrhu na turnirima širom Republike Srpske.

- Svakako da je sport, bez obzira na to o kojem je riječ, veoma važan za resocijalizaciju invalidnih lica. Bavljenje sportom je korisno sa više aspekata, a šah je tu sigurno specifičan. Tu se slijepi i slabovidi mogu normalno takmičiti na svim turnirima sa ljudima koji nemaju tih problema - istakao je Ašonja.

Ipak, ŠSI RS organizuje i mnogobrojne turnire i prvenstva za slijepa i slabovida lica, na kojima Ašonja redovno učestvuje.

- Postoji i Svjetsko prvenstvo za slijepa i slabovida lica, ali izuzev 2010. godine u Beogradu, nismo uzimali učešće. Razlog ne treba ni da vam objašnjavam, u pitanju je slaba finansijska situacija. Trenutno pripremamo tradicionalni, 11. Božićni turnir u Istočnom Sarajevu, na kojem će pravo učešća imati svi zainteresovani šahisti - kazao je Ašonja.

Naravno, trud i zalaganje uloženo u rad s invalidima nisu mogli da prođu nezapaženo i uslijedila je nominacija za “Glasovu” akciju.

- Svakako da mi ova nominacija mnogo znači. Ne samo meni, već i svim slijepim i slabovidim licima jer se još jednom pokazalo da i mi možemo da budemo aktivni učesnici svih sportskih manifestacija, kao i da sprovodimo sve redovne aktivnosti, baš kao i svi ostali sportisti. Naravno, daje stimulans da nastavim da još jače radim - dodao je Ašonja.

 

Unuk najveća pomoć

Kako Momir Ašonja sam tvrdi, teško je da bilo šta može sam da uradi, uvijek može da računa na pomoć kolega, ali je jedno ime ipak posebno istakao.

- Najveća pomoć dolazi od mog unuka Nikole Lubarde. Iako još jako mlad, već ima zvanje regionalnog šahovskog sudije i on je moja desna ruka. Naravno, tu je i pomoć mojih kolega, sportskih radnika, tako da sam na čelu malog, ali veoma efikasnog tima - naglasio je Ašonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana