PREDSTAVLjAMO: Nikola Bjelajac, kandidat Plivačkog saveza RS: Godina bogata rekordima

Milan Zubović
PREDSTAVLjAMO: Nikola Bjelajac, kandidat Plivačkog saveza RS: Godina bogata rekordima

Banjaluka - Drugu godinu zaredom Nikola Bjelajac prijedlog je Plivačkog saveza Republike Srpske, a u svom premijernom pojavljivanju zauzeo je drugo mjesto.

Godina iza njega bila je veoma uspješna, a posebno se izdvaja nastup u finalu Mediteranskih igara održanih u Taragoni gdje je na 50 metara slobodno postavio rekord BiH (22,84 sekundi) kojim je ispunio normu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Južnoj Koreji. U trci 100 metara slobodno zauzeo je deseto mjesto i takođe izborio SP.

- Najbolji rezultat sigurno je finale Mediteranskih igara u kojem sam oborio rekord BiH. Takođe, jedan od boljih rezultata je prvo mjesto na takmičenju svih fakulteta američke savezne države Indijane (Indiana intercolligion) gdje sam bio prvi na 50 i 100 slobodno na šta sam posebno ponosan - izjavio je Bjelajac.

Već godinu studira i pliva na Univerzitetu Pardju, a proglašen je za najboljeg plivača januara 2018. u SAD u top 10 diviziji, koja je sastavljena od deset saveznih država i više od 20 fakulteta. Prva mjesta u disciplinama 50 m i 100 m slobodno osvojio prve sedmice po dolasku u SAD, a takmičenje je održano na Havajima.

- Treniranje u SAD bitno se razlikuje od onoga što sam do sada radio i ispočetka je bilo prilagođavanje, ali od prije dva mjeseca ušao sam u sistem i sve sam bolji. Naravno da to odmah ne može da bude primijećeno pa je potrebno vrijeme i odmor kako bi se došlo do izražaja, ali rezultati sa treninga su značajno bolji - kazao je Bjelajac.

Višestruki republički i državni prvak, rekorder u juniorskoj i apsolutnoj kategoriji normu za Svjetsko prvenstvo u malim bazenima (Gvangžu 2019, 22,44 sekunde) isplivao je u Kopenhagenu.

- Planovi za iduću godinu vezani su za odlazak na Svjetsko prvenstvo sa novim normama koje, nadam se, da će biti novi rekordi BiH, a na Svjetskom da pomjerim te granice još više i naravno da isplivam olimpijske norme - dodao je Bjelajac.

Priznanje i čast

Nominaciju matičnog Saveza vidi kao priznanje za velika odricanja.

- Kada te Savez predloži to je velika stvar i hvala im na tome kao i “Glasu” koji me prošle godine izabrao kao drugog. Vjerujem da sam svojim rezultatima ove godine opravdao to povjerenje i glavni sportski cilj mi je da za dvije godine budem u polufinalu Olimpijskih igara u najatraktivnijoj disciplini 50 metara slobodno - rekao je Bjelajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana