PREDSTAVLjAMO: Marko Šljivić, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Ore već u mislima

Darko Pašagić
PREDSTAVLjAMO: Marko Šljivić, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Ore već u mislima

Istočno Sarajevo - Odlični rezultati na FIS trkama u prošloj sezoni bili su razlog da Smučarski savez Republike Srpske kao kandidata za Izbor 10 najboljih sportista RS predloži člana Ski-kluba Jahorina Marka Šljivića.

Ovaj 22-godišnjak prošlu sezonu pamtiće kao jednu od najuspješnijih, ali i po tome što nije otišao na Zimske olimpijske igre, koje se održane u Pjongčangu, iako je imao ispunjenu normu.

- Razlog za neodlazak bila je mala kvota za nastup takmičara iz BiH, jer su pravo nastupa imali jedan muški i jedan ženski takmičar. Šteta, jer sam u prošloj sezoni imao stvarno dobrih rezultata, među kojima vrijedi izdvojiti prvo mjesto na FIS u slalomu na Mokroj Gori, pobjedu na FIS trci u veleslalom na Kupresu, druga mjesta u veleslalomu na Kupresu i Jahorini, a isti plasman ostvario sam i u slalomu na takmičenju u Ravnoj. Ostaje mi nada da ću svoj san ostvariti kroz četiri godine, odnosno 2022. na Igrama u Pekingu - istakao je Šljivić.

Pred njim je nova sezona u kojoj je osnovni cilj što bolji plasman na Svjetskom prvenstvu u švedskom Oreu, koje će biti održano u februaru 2019. godine.

- Obezbijedio sam plasman i za trke u slalomu i u veleslalomu i bilo bi idealno da se plasiram u finalnu trku bar u slalomu. Međutim, jasno je da će konkurencija biti strašna, ali očekujem dobar plasman. Inače, ovo će biti moj treći nastup na Svjetskim prvenstvima, jer sam bio učesnik 2015. u američkom Val Biver Kriku i 2017. godine u švajcarskom Sent Moricu - nastavio je Šljivić, kome je želja da bude među 100 najboljih svjetskih slalomaša.

Po njegovim riječima skijanje zahtijeva velika odricanja, ali i velika novčana sredstva.

- Iako sezona traje praktično tri-četiri mjeseca formu moram održavati tokom cijele godine. Zato ljeti često idemo da skijamo na glečere u Austriju, ali kada se nešto voli ništa nije teško - dodao je Šljivić, koji je trenutno 229. slalomaš svijeta, što je najbolji rezultat bilo kojeg skijaša iz BiH.

Ljubav naslijedio od oca

Marko Šljivić na skije je stao prvi put kada je imao tri godine, a ljubav prema ovom sportu naslijedio je od oca Željka.

- Moj otac je praktično svoj cijeli život na skijama i bilo je normalno da krenem njegovim stopama. Prvo takmičenje imao sam već sa šest godina i ostao sam u ovom sportu praktično već dvije decenije - rekao je Marko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana