Darko Savić vladar sporta Srpske FOTO

Nikola Lučić
Darko Savić vladar sporta Srpske FOTO

BANjALUKA - Kajakaš Darko Savić najbolji je sportista Republike Srpske u 2018. godini. Ovu odluku jednoglasno je donio stručni žiri 64. Izbora deset najboljih sportista, koji tradicionalno organizuje "Glas Srpske", a Savić je ujedno dobio i najviše glasova publike.

Iako je nedavno napunio 27 godina, Savić je već veteran na listi deset najboljih sportista pošto je prethodno zauzimao sedmo, treće, osmo, peto, treće i četvrto mjesto. Sada se konačno popeo na tron zahvaljujući odličnim rezultatima u godini na izmaku.

- Izuzetno mi je drago što sam se konačno popeo na prvo mjesto. Biti najbolji sportista Republike Srpske je veliko dostignuće i velika stvar. Bio sam proglašavan za najboljeg sportistu Banjaluke, ali je ovo najveće priznanje za moj dugogodišnji rad. Već sam počeo pripreme za sljedeću sezonu, očekuje me prva kvalifikaciona trka za Tokio i sva pažnja usmjerena je ka tome - rekao je Savić.

Ove godine je ostvario vrhunske rezultate među kojima se ističe 12. mjesto na Mediteranskim igrama u Taragoni, pobjednik ECA kupa za seniore, treće mjesto na Top ten rejsu u Kini, prvo mjesto u spustu na ICF trci u Sloveniji, prvak BiH u slalomu, 12. mjesto u timskoj trci spusta na ICF Svjetskom prvenstvu...

- Izuzetno sam zadovoljan godinom iza sebe, tokom koje je bilo sjajnih trka na mirnim, ali i divljim vodama. Srećan sam što sam ponovo prvak Evrokupa i što sam prvi kajakaš iz BiH koji je nastupio na Mediteranskim igrama - izjavio je Savić.

Nagradu u ruke novom vladaru sporta Srpske predao je proslavljeni odbojkaš Ivan Miljković, koji je bio na čelu žirija Izbora deset najboljih sportista RS.

- Velika mi je čast što sam dobio priliku da budem na čelu ove prestižne manifestacije, duge i svetle istorije. Verujem da smo napravili pravi izbor i da nismo pogrešili u donošenju odluka. Odlično sam se osećao u Banjaluci, bilo mi je zaista lepo i nadam se da ćemo se družiti i narednih godina - rekao je Miljković.

Drugo mjesto iza Savića zauzeo je jedan od najtalentovanijih košarkaša na ovim prostorima, Dalibor Ilić, koji zbog utakmice Igokee nije mogao da bude na dodjeli nagrada. Džudista Vasilije Vujičić, još jedan talentovani momak koji se već dokazao i u seniorima osvajanjem zlata na Balkanskom prvenstvu, zauzeo je treće mjesto, dok je četvrto pripalo plivaču Nikoli Bjelajcu. Peta je bila tekvondoistkinja Milica Karanović, a baš tu poziciju zauzela je i na seniorskom prvenstvu Evrope do 21 godine u Varšavi.

Šesto mjesto zauzela je atletičarka Mladena Petrušić, koja je potvrdila dominaciju na Balkanu kada se radi o sedmoboju, a sedma je Milica Ivković. Odbojkašica Bimal Jedinstva jedna je od najzaslužnijih za dominaciju "princeza" na domaćoj sceni i sve bolje rezultate u evropskim okvirima. Talentovana stonoteniserka Perućice iz Foče Snežana Marković zauzela je osmo mjesto, dok su prvih deset zatvorila dvojica Babića. Kik-bokser Milan potukao je konkurente u ringu, dok je Dragan lakoćom krotio brzake na domaćim i evropskim rijekama, te osvojio ukupno prvo mjesto ovogodišnjeg Evrokupa u raftingu.

Osim deset najboljih, dodijeljena su priznanja, plakete i nagrade u još deset kategorija. Titula najboljeg sportiste iz Republike Srpske, nagrade koja je ustanovljena prošle godine, otišla je u ruke najboljoj odbojkašici svijeta Tijani Bošković. Fenomenalna Bilećanka odvela je selekciju Srbije na krov svijeta, a iako su sve djevojke Zorana Terzića bile odlične, Tijana je ipak bila najbolja i odnijela nagradu ispred saigračice Brankice Mihajlović. Budući da je sezona u turskom šampionatu u punom jeku, zvijezda Ezačibašija nije mogla da se pojavi na dodjeli priznanja pa je predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručiio statuu njenom bratu Vuku.

Najbolji trener Srpske u 2018. je strateg odbojkaša Mladosti Branko Mišić, dok su titulu ambasadora sporta ponijeli odbojkaški sudija Siniša Ovuka i teniski sudija Srđan Svjetlanović. Već prema ustaljenoj praksi jedna plaketa za doprinos i razvoj specijalnih i paralelnih veza RS i Srbije otišla je u ruke predsjedniku žirija Ivanu Miljkoviću. Drugu je dobio dugogodišnji prijatelj Srpske i "Glasa Srpske" Vladimir Batez, dok su treću zaslužili biciklistički savezi Srbije i RS zbog dugogodišnje uspješne organizacije trke "Beograd - Banjaluka".

Milan Renovica je gotovo pet decenija sinonim sa Fudbalski klub Glasinac iz Sokoca, dok je Momir Ašonja, prije svega kao organizator šahovskih turnira, uradio mnogo na socijalizaciji slijepih i slabovidih lica, pa su dobili plakete za dugogodišnji doprinos razvoju sporta. Nagrada za najboljeg sportistu u konkurenciji lica s invaliditetom otišla je Velezaru Šurbatu, članu Streljačkog kluba RVI Orao iz Bijeljine. Povelja za izuzetan poduhvat godine otišla  je u ruke Srđanu Jakovljeviću i Miladinu Dragojeviću. Kada je čuo želju slijepog Dragojevića, da istrči polumaraton, Jakovljević mu je stisnuo ruku i obećao da će zajedno uspjeti. Poslije nekoliko treninga bilo je jasno da su na pravom putu, a sve su uspjeli da krunišu na četvrtom Banjalučkom polumaratonu, pretrčavši 21,1 kilometar zajedno. Plaketa "Glasa" posthumno je dodijeljena porodici jednog od najvećih boksera s ovih prostora, Marijana Beneša, koji je izgubio životnu bitku 4. septembra ove godine. Plaketa za sportski događaj godine pripala je Košarkaškom klubu Igokea, koji je bio odličan domaćin Superkupa ABA lige, dok je plaketu za jubilej dobio Ženski košarkaški klub Mladi Krajišnik, koji je ove godine proslavio 55. rođendan.

 

Božiću "Limun Papić"

Novinar Radija Republike Srpske Bojan Božić dobio je priznanje za najboljeg sportskog novinara u ovoj godini, te je dobio nagradu "Zlatno pero Limun Papić".

- Velika je čast, ali i obaveza, dobiti nagradu koja nosi ime po doajenu sportskog novinarstva. Hvala "Glasu Srpske" na ovom divnom iznenađenju - rekao je Božić.

1. DARKO SAVIĆ (kajak)

Konačno je naš najbolji kajakaš dočekao da postane najbolji sportista RS jer je ovo sedmi put da se našao među deset. I ove godine ostvario je vrhunske rezultate, među kojima se ističe 12. mjesto na Mediteranskim igrama u Taragoni, odbrana titule u ECA kupu, prvo mjesto u spustu na ICF trci u Sloveniji, 12. mjesto u timskoj trci spusta na ICF Svjetskom prvenstvu. Prekjuče se vratio iz Kine, gdje je drugi put učestvovao na trkama kao jedan od deset najboljih kajakaša svijeta.

2. DALIBOR ILIĆ (košarka)

Godina iza njega prepuna je uspjeha u juniorskoj, ali i seniorskoj konkurenciji. Sa Student Igokeom je osvojio Kup Republike Srpske i bio proglašen za najkorisnijeg igrača Prve lige. Značajne minute u prvom timu dobio je tokom Lige BiH, kao i aktuelnoj sezoni ABA lige, a za sada ih koristi na najbolji način. Najveći uspjeh ostvario je sa juniorskom reprezentacijom Srbije, sa kojom je kao kapiten podigao šampionski pehar na Evropskom prvenstvu održanom u Letoniji.

3. VASILIJE VUJIČIĆ (džudo)

Iako je po godinama još junior, gorostas iz Zvornika već ruši mnogo starije i iskusnije takmičare. Njegov najveći uspjeh do sada je zlatna medalja u seniorskoj konkurenciji na prvenstvu Balkana u Makedoniji. Kako kaže, drage su mu medalje i u juniorskoj konkurenciji, ali je mnogo zadovoljniji kada kao pobjednik izađe u duelima sa seniorima. Velika želja mu je odlazak na Olimpijske igre, a ukoliko ne uspije da izbori normu za Tokio, vjeruje da će putovati u Pariz 2024.

4. NIKOLA BJELAJAC (plivanje)

Finale Mediteranskih igara i dobar nastup na Svjetskom prvenstvu u malim bazenima najvažnija su dostignuća Banjalučanina koji studira na Univerzitetu Pardju. U Taragoni je postavio novi rekord BiH na 50 metara slobodno i ispunio normu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Južnoj Koreji. Praktično od tog trenutka počeo je pripreme za planetarni šampionat u velikim bazenima, a da ima dobro prolazno vrijeme pokazao je prije nekoliko dana u kineskom Hangžouu.

5. MILICA KARANOVIĆ (tekvondo)

Mladu Dervenćanku sekunde su dijelile od medalje na Evropskom prvenstvu za seniore do 21 godine. Imala je sve u svojim rukama u četvrtfinalnoj borbi, ali joj je u samom finišu ponestalo snage. Ipak, Karanovićeva može da bude prezadovoljna učinkom u Varšavi jer je bila ubjedljivo najmlađa od 39 takmičarki u svojoj kategoriji, pa će joj stečeno iskustvo biti od velike koristi iduće sezone na prvenstvu u Švedskoj.

6. MLADENA PETRUŠIĆ (atletika)

Nominacije iz godine u godinu zaslužuje odličnim rezultatima, a ove je postala šampion Balkana u sedmoboju, što joj je drugo zlato u nizu na ovom takmičenju. Zanimljivo, za trijumf u Bugarskoj nije joj bio potreban lični, a ujedno i rekord RS i BiH, koji je postavila nekoliko dana ranije na prvenstvu Srbije i on sada iznosi 5.214 bodova. Aktuelna je šampionka Srpske i BiH u skoku uvis, skoku udalj i disciplini 100 metara sa preponama.

7. MILICA IVKOVIĆ (odbojka)

Bimal Jedinstvo je godinama sinonim za žensku odbojku u RS i BiH, a Milica Ivković proše sezone bila je njegov najistaknutiji član. Brčanke su potvrdile dominaciju na domaćim parketima, a okušale su se i u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ove sezone još su u igri na evropskoj sceni s obzirom na to da ih u osmini finala CEV kupa čeka francuski Sen Rafael. Libero "princeza" bila je ključni igrač, što potvrđuje i činjenica da je proglašena za najbolju odbojkašicu Srpske u 2018. godini.

8. SNEŽANA MARKOVIĆ (stoni tenis)

Osvojila je dvije bronzane medalje na Balkanskom prvenstvu za seniore do 21 godine u turskom Edirneu. Godinu će pamtiti i po nastupima na Svjetskom seniorskom prvenstvu do 21 godine u Švedskoj, Mediteranskim igrama u Taragoni i Evropskom prvenstvu za mlade u Rumuniji. Njene vitrine krase i zlatne medalje sa prvenstva RS pojedinačno i u parovima, te zlato u parovima i mješovitim parovima na prvenstvu BiH, na kojem je osvojila i treće mjesto pojedinačno.

9. MILAN BABIĆ (kik-boks)

Član Kik-boks kluba Tigar postao je osmi put šampion BiH, a pored mnogih zlatnih medalja na turnirima, najvrednije dostignuće ostvario je na prvenstvu Balkana, gdje je bio najbolji, te na Evropa kupu, gdje je osvojio srebrnu medalju. Njegovi uspjesi zasigurno su mnogo veći ako se zna da radi na površinskom kopu u Gacku 12 časova dnevno, a odmah po dolasku kući stavlja torbu na ramena i kreće put sale za vježbanje. Kako sam kaže, ništa nije nemoguće ukoliko imate veliku volju.

10. DRAGAN BABIĆ (rafting)

Dragan Babić je član Nektar Dajak rafting kluba, a u godini na izmaku osvojio je gotovo sve što se osvojiti moglo. Na domaćim vodama odavno je neprikosnoven, što je sam potvrdio, a trijumf u generalnom plasmanu Svjetskog kupa te bronza na Evropskom prvenstvu kruna su njegove sezone.

Budući da je Banjaluka domaćin Evropskog prvenstva iduće godine, nada se da bi dodatno mogao da popravi plasman i popne se na sam vrh Starog kontinenta.

Foto: Jelena Đurđević, Velibor Tripić

 

Lista najboljih

Bosanska Krajina

1955. Mirko Petričević, gimnastičar

1956. Pero Popović, motociklista

1957. Miroslav Nikić, gimnastičar

1958. Jerolim Karadža, rukometaš

1959. Jerolim Karadža, rukometaš

1960. Jerolim Karadža, rukometaš

1961. Jerolim Karadža, rukometaš

1962. Enver Bukić, šahista

1963. Zlatko Esapović, atletičar

1964. Tanasije Kuvalja, biciklista

1965. Ishak Salama, kajakaš

1966. Viktor Kupljenik, padobranac

1967. Enver Bukić, šahista

1968. Jerolim Karadža, rukometaš

1969. Milorad Karalić, rukometaš

1970. Abas Arslanagić, rukometaš

1971. Zlatan Ibrahimbegović, kajakaš

1972. Nebojša Popović, rukometaš

1973. Marijan Beneš, bokser

1974. Milan Vukić, šahista

1975. Zdravko Rađenović, rukometaš

1976. Abid Kovačević, fudbaler

1977. Zdravko Rađenović, rukometaš

1978. Dragomir Vujković, bokser

1979. Bilko Kačar, atletičar

1980. Mersada Bećirspahić, košarkašica

1981. Jovica Elezović, rukometaš

1982. Ermin Velić, rukometaš

1983. Anton Josipović, bokser

1984. Anton Josipović, bokser

1985. Zlatan Arnautović, rukometaš

1986. Zlatko Saračević, rukometaš

1987. Iztok Puc, rukometaš

1988. Slađana Golić, košarkašica

1989. Kemal Arnautović, kajakaš

1990. Draško Božić, sportski pilot

1991. Goran Stupar, rukometaš

Republika Srpska

1992. Miroljub Kremenović, karatista

1993. Sanda Vuković, košarkašica

1994. Dragiša Vuletić, karatista

1995. Vanja Mandić, sambistkinja

1996. Miloš Plećaš, kik-bokser

1997. Siniša Gatarić, karatista

1998. Zoran Kukić, košarkaš

1999. Slađana Golić, košarkašica

2000. Dalibor Blagojević, karatista

2001. Boris Jeličić, karatista

2002. Draženko Ninić, kik-bokser

2003. Draženko Ninić, kik-bokser

2004. Đorđe Paštar, kuglaš

2005. Goran Pašić, kanuista

2006. Lusija Kimani, atletičarka

2007. Dijana Vasić, odbojkašica

2008. Mitar Mrdić, džudista

2009. Nemanja Bilbija, fudbaler

2010. Dragica Drapić, karatistkinja

2011. Mladen Ploskić, karatista

2012. Ivana Ninković, plivačica

2013. Filip Adamović, košarkaš

2014. Nemanja Gordić, košarkaš

2015. Nataša Vidović, karatistkinja

2016. Mihajlo Čeprkalo, plivač

2017. Ana Gajić, odbojkašica

2018. Darko Savić, kajakaš

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana