Zanimljive proslave Nove godine: Kupanje u ledenoj vodi, lomljenje tanjira i tuča žena dio zabave

Glas Srpske
Zanimljive proslave Nove godine: Kupanje u ledenoj vodi, lomljenje tanjira i tuča žena dio zabave

Proslavu Nove godine organizuju u mnogim dijelovima svijeta i za mnoge predstavlja odličan način da završe proteklu godinu. Ipak mnoge regije i države imaju specifične običaje kojima označavaju kraj godine

Japan - služba u hramu sa oglašavanjem zvona

U Japanu se tokom novogodišnje proslave zvona oglašavaju 108 puta, što je u skladu sa budističkim vjerovanjem da to donosi čistoću duše i tijela. Jedna od novogodišnjih tradicija koja se praktikuje u šinto hramovima je kupanje u ledenoj vodi i organizovanje vjerskih službi. Takođe se smatra da sljedeću godinu treba dočekati sa osmijehom na licu, jer prema japanskom vjerovanju to donosi sreću.

Danska - lupanje tanjira

Većina nas šalje svojim prijateljima čestitke za Novu godinu, ali u Danskoj popularnost se mjeri brojem razbijenih tanjira na vašim vratima, tokom novogodišnjeg dana. Vatreni Danci čuvaju polomljenu ili oštećenu keramiku čitavu godinu, da bi je, kao znak lojalnosti i poštovanja, bacili na vrata prijatelja. Tu je i običaj da kada sat otkuca ponoć gotovo svaki Danac traži stolicu sa koje "skače u novu godinu".

Sjeverna Karolina - spuštanje svijetlećeg krastavca

Inspirisani vremenskim loptama koje su koristili pomorski navigatori u 19. vijeku, da bi provjerili tačnost svojih hronometara, kristalnu kuglu spuštaju niz jarbol svake godine na njujorškom Tajm skveru tokom novogodišnje večeri. Ova tradicija je poprimila različite oblike širom SAD, tako u gradu Maunt Oliv, u Sjevernoj Karolini, spuštaju veliki svijetleći krastavac i na taj način slave industriju krastavaca, od koje ovaj grad živi.

Austrija - elegantna proslava u Beču

Proslava u Beču je uglavnom elegantna. U većini dvorana glavnog grada Austrije budu organizovani balovi i valceri. Takođe budu postavljene tržnice sa raznom hranom i organizovane ulične zabave, dok Filharmonijski orkestar Beča organizuje veliki koncert gdje muzičari izvode djela Johana Štrausa i njegovih savremenika. Oni koji se žele osjećati kraljevski mogu učestvovati na Novogodišnjem balu organizovanom u kraljevskoj palati Hofburg, koja je vijekovima bila sjedište dinastije Habzburg.

Tajland - najluđa zabava na planeti

Neke od najluđih novogodišnjih zabava organizuju u Ko Panaganu, u Tajlandu, u kojima učestvuje više desetina hiljada ljudi. Zabave na tajlandskim plažama budu organizovane tokom čitave godine, a najveća na Sanrajz biču, koja počinje u večernjim, a završava 1. januara u poslijepodnevnim časovima. Veliki razglasi i brojni barovi u kojima služe koktele i lagana jela samo pojačavaju ionako izuzetnu atmosferu zabave.

Florida - cinična parada u Kokonat Grouvu

U Kokonat Grovu organizuju King Mango paradu koja označava kraj godine u ovom gradu na Floridi. Glavna svrha parade je da satirizuje sve i svakoga, a naročito događaje koji su se desili u protekloj godini. Ona nije za osjetljive ljude i "nepoštovanje" je glavni stav učesnika parade. Tako su jedne godine ljudi ismijavali dužničku krizu u koju je upala gradska uprava Majamija, dok su se druge šalili sa nepravilnostima prilikom glasanja na Floridi.

Južna Amerika

U Južnoj Americi postoje razni običaji počevši od tuče žena na festivalu u Peruu pa do prolijevanja vode kroz prozore u Portoriku, da bi bili odagnani zli duhovi. U Boliviji umeću novčiće u slatkiše i kolače i ko god da ih nađe to mu donosi sreću u novoj godini, a u Kolumbiji vuku kofere na dan proslave s nadom da će iduću godinu provesti u putovanju. U Čileu postoji običaj da porodice provode noć u društvu svojih preminulih članova, tako što spavaju na groblju.

Evropa

I u Evropi postoje interesantni običaji za Novu godinu. Tako u Irskoj bacaju hljeb na zid da bi se riješili zlih duhova, a u Rumuniji pričaju sa svojim životinjama i ljubimcima. U Bjelorusiji djevojke koje se nisu udale organizuju druženja na kojima, između ostalog, ispred svake od njih stavljaju malo kukuruza i onda gledaju koju gomilu će pušteni pijetao odabrati. Sljedeća u redu za udaju je djevojka čiji kukuruz pijetao odabere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana