Vojnić: Život se vraća na Kordun VIDEO

ELTA TV
Vojnić: Život se vraća na Kordun VIDEO

Vojnić. Kordun. Već skoro dvije decenije, kao i većina mjesta na Kordunu , Vojnić pokušava oživjeti. Pokušava krenuti ispočetka. Dolazimo da se i sami uvjerimo, da li im je to pošlo za rukom. Dočekao nas je zamjenik župana Karlovačke županije Mirko Martinović. Na početku priče nam reče da Srbi danas u Vojniću relativno dobro žive.

„Uglavnom su usmjereni na poljoprivredu. OPG-ovi su nosioci razvoja poljoprivrede pa tako i srpsko stanovništvo na ovim prostorima dolazi do prihoda potrebnih za život. Tu su i podsticaji iz fondova Evropske unije. Zahvaljujući mjeri 631 EU, poljoprivredni proizvođači na ovom prosotru su tokom prošle godine mogli dobiti i do 15 hiljada evra”, kaže Martinović ističući da bi bez podsticaja stvarno teško išlo.

Da nema podsticaja iz Evropskih fondova, ovdje bi se jako teško živjelo, kaže nam to Slobodan Vila, poljoprivredni proizvođač i vrijedan radnik. Živi u selu Kupljensko nadomak Vojnića. Na naše pitanje kako se živi, odgovara: „Dobro! Ne vrijedi kukati! Za sada je dobro, a kako će biti dalje vidjećemo. Slobodan živi sa suprugom i djecom na selu. Rade oboje, i bave se poljoprivredom, pokrenuli su i vlastite voćnjake, kako kaže Slobodan, na nagovor njegovog gazde. Koriste i podsticajna sredstva EU.

Ovo su primjeri koji raduju. Primjeri koji daju nadu da se život na Kordun vratiti može. Istina, odlazi se i sa ovog prostora ka zemljama Zapada, ali tako je svugdje, ne samo na Kordunu. Kao što nam još zimus rekoše u Donjem Lapcu, cijela je Hrvatska u tom problemu. I dodali bismo ne samo Hrvatska. Stoga potražismo odgovor na pitanje, kako zaustaviti odliv stanovništva?

„Ja mislim da to nije pitanje same egzistencije već i položaja čovjeka u Hrvatskoj”, kaže Mirko Martinović, zamjenik župana Karlovačke županije. „Što se mene tiče, mislim da bi ljudima u prvom redu trebali osigurati posao i plate podići na nivo da se od njih može živjeti. Šta to znači? Ako vam je minimalna plata 2500 kuna a potrošačka korpa 6000 kuna, po logici stvari, minimalna plata bi trebala biti potrošačka korpa”, veli Martinović.

I to je suština. Tako bi se sa Korduna, i ne samo sa Korduna zaustavio odlazak. I jednih i drugih i trećih. A Srba u Vojniću danas ima gotovo dvije trećine. Nisu ni ovdje dovoljno zastupljeni u organima državne uprave i javnim institucijama. To što su Srbi u Vojniću u većini ipak nije bilo dovoljno da imaju svog načelnika opštine, dodaje Martinović, naglašavajući da ih je politička nesloga koštala funkcije načelnika opštine.

Da su za razliku od politike, Srbi ovdje dosta dobro organizovani i u kulturnom životu, govori rad SKD Prosvjeta. „Ona je ta koja okuplja, tako je i ovdje u Vojniću. Uspjeli smo animirati i one najmlađe ali i one malo starije da se uključe u rad čak sedam sekcija” zbori Čedomir Studen, potpredsjednik SKD Prosvjeta pododbor Vojnić

A ko nije u u fokloru jeste na stadionu iza škole kazaše nam mališani. NK Petrova Gora postoji od 1946 godine. Iako u njemu potpuno ravnopravno bubamaru pikaju mališani svih nacionalnosti, on ovdje slovi za srpski fudbalski klub. Igra Petrova Gora drugu županijsku ligu.

U trenutku našeg boravka u Vojniću igrali su prvenstvenu utakmicu protiv tradicionalno neugodnog protivnika NK Eugen Kvaternik iz Rakovice. Na kraju bijaše 1:1 Kapiten Siniša Basara i Ivan Josipović iako nam njihova imena sve govore, zajedno i složno igraju u dresu iste boje.

Kažu nam momci sa Petrove gore, da im je malo nedostajalo za sva tri boda, ali obzirom da komšije iz Rakovice cijelu sezonu igraju sjajno, i ovo je veoma dobar rezltat. A kada već govorimo o Petrovoj gori, nismo imali srca a da ne odemo i ne uvjerimo se u kakvom je stanju spomenik danas. I vidjesmo da je junačka Petrova gora preživjela sve, i ratove i zub vremena. „Danas je cijeli kompleks popilično devastiran, i spomenik i partizanska bolnica tu u blizini, i mi se nadamo da će na naše inicijative reagovati Vlada Republike Hrvatske kako bismo ga obnovili, veli Mirko Martinović.

„Srbi na ovim prostorima, mještani Vojnića, se nadaju da će spomenik i partizanska bolnica biti obnovljeni, da će Petrova gora, koja itekako ima šta ponuditi turistima poput feniksa iz pepela vaskrsnuti, baš kao što je to slučaj sa Prosvjetom ili fudbalskim klubom” dodaje Martinović. Puno bi to značilo za Vojnić, za Kordun uopšte, u kojem je život nakon svega što se ovdje događalo ipak vaskrsnuo.

Pogledajte još: Putokazi Krnjak

Putokazi Karlovac

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana