Сви објављују фотографије од прије 10 година, али ове морате да видите

Глас Српске
Сви објављују фотографије од прије 10 година, али ове морате да видите

Корисници друштвених мрежа покренули су такозвани десетогодишњи изазов (#10YearChallenge).

 Они постављају своје фотографије од прије десет година са циљем да покажу колико су се променили током тог периода. Међутим, активисти су се досетили да искористе овај изазов и скрену пажњу на нешто много значајније.

Активисти су искористили овај изазов како би показали колико се планета измјенила од 2009. до 2019. године под штетним утицајем климатских промјена.

Наиме, протекла година била је година у којој су океани били најтоплији, откривено је да се заправо загријају 40 пута брже него што се мислило, као и да се лед на Антарктику топи скоро шест пута брже него раније.

Oвим путем активисти желе да скрену пажњу јавности да је промјена хитно потребна. Већина фотографија које дијеле приказује топљење леда и загријавање земљиних полова. Стручњаци тврде да би прегревање Антарктика могло довести до пуцања леда и глечера, што би резултирало падањем леда у море, а што би на концу повећало нивое океана и мора у цијелом свијету.

Бројни политичари и познате личности су подржали овај покрет, па је тако фудбалер Месут Озил поставио фотографију на свој Твитер, скрећући тако пажњу пратиоцима на велике климатске промјене.

Шуме се смањују због сијече.

Многе ријеке и језера пресушују.

Морски живот такође пати због климатских промјена.

А како изгледа када се удруже сви поменути фактори, најбоље свједочи ова тужна фотографија која је недавно обишла свијет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана