Снежана Јонџа, психолог: Размажен и презаштићен васпитни стил доминира у нашем друштву

Александра Маџар
Снежана Јонџа, психолог: Размажен и презаштићен васпитни стил доминира у нашем друштву

Свјесна да је родитељство најзахтјевнији посао који човјек у животу ради, а да му вријеме у којем живимо из дана у дан поставља као замке нове изазове, дипломирани психолог, савјетник трансакционе анализе Снежана Јонџа покренула је Школицу за родитеље или како васпитати дијете у савременом добу као подршку у виду знања о практичним начинима рјешавања различитих ситуација која може бити веома корисна за родитеље.

 Послије неког времена, у својој хуманој мисији ујединила је снагу, знање и искуство са колегиницом Божаном Делибашић-Бјелић и заједно се труде да олакшају родитељима најљепши и најтежи "посао" на свијету. У овом издању додатка "Глас Плус" разговарали смо са Снежаном Јонџа о томе шта је у фокусу Школице, колики је овај рад изазов и њима као едукаторима, али и о универзалним савјетима онима који одгајају дјецу у савременом времену.

* ГЛАС: Одакле идеја за покретање школице, који моменат је био пресудан?

ЈОНЏА: Радећи са децом, која су жртве насиља, путем "плавог телефона" - саветодавне линије за дјецу и кроз рад са одраслима путем индивидуалног саветовања, увидели смо да је потребно радити на превенцији насилног васпитног стила. Сагледавајући ширу слику друштва, увидели смо и да је све чешћи проблем размажен и презаштићен васпитни стил. Будући да су ови васпитни стилови веома заступљени у нашем друштву, одлучили смо се да кроз ову едукацију радимо на њиховој превенцији. Родитељи скоро увек имају најбољу могућу намеру према својој деци, али некада не знају начине како да се носе са различитим животним ситуацијама. Зато смо желели да родитељи током едукације добију што практичније савете које могу да примене у свакодневном животу, а да теорија која се презентује буде оквир који ће им дати што јаснију слику на који начин њихови поступци према деци у садашњости могу да се одразе на животе њихове деце у будућности.

* ГЛАС: Ста је најбитније о чему разговарате са родитељима?

ЈОНЏА: Наш циљ је да родитељи разумеју начин васпитања који тренутно користе, као и васпитне стилове који су деструктивни по децу. Када разумеју свој васпитни стил, могу да одлуче да ли желе да наставе на тај начин или желе нешто да коригују/мењају. А уколико желе нешто да коригују у свом васпитном стилу, ми смо ту да им понудимо све потребне алате за то. Ако се одлуче да наставе на начин којим сада васпитају, јер су задовољни њиме, да разумеју који су све аспекти добри у њиховом васпитавању за њихово дете, те потврду да наставе да их користе.

* ГЛАС: Имате ли повратне информације, каква су искуства родитеља?

ЈОНЏА: Осврћући се на повратне информације родитеља који су прошли Школицу, највећи број њих је рекло да им је најбитније што су научили колико је важно како комуницирамо са дететом, која је улога комуникације у односу са децом, како похваљивати и критиковати и како детету упутити поруку коју ће оно на прави начин разумети. Даље, важност самопоуздања и истрајности приликом доношења одлука које се тичу деце, битност доследности, технике захтевања и кажњавања. Неколико родитеља је навело да су спознали себе и да су добили довољно смерница како да промене оно што им смета и како да буду бољи родитељи. И после неколико година, родитељи нам се јављају, пишу нам о томе како су им деца и на који начин се променио њихов однос са децом, те утицај Школице на то. То нам веома значи јер тек када добијемо повратне информације од родитеља, ми у ствари добијамо потврду да ово што радимо има смисла, до тада можемо само да верујемо и надамо се.

* ГЛАС: Колики је изазов и вама едукаторима да радите на такав начин са родитељима?

ЈОНЏА: Ми радимо у малим групама јер нам је важно да разговарамо са родитељима, да нас питају све што их занима и да са њима дискутујемо о различитим питањима. Интересује нас да чујемо са каквим ситуацијама се они сусрећу, те да пронађемо решења за оне ситуације које их муче. Овај начин рада доводи до тога да ниједна едукација није иста и да свака зависи од људи који су на њој. Захтева од нас потпуну посвећеност и стопостотну усмереност на полазнике како бисмо им пружили максимум. Будући да сматрамо да родитељи много тога могу научити и једни од других, као што и ми учимо од њих, често подстичемо дискусије и позивамо родитеље да поделе примере из свог живота. Овакав начин рада јесте захтеван и тражи да стално читамо нове књиге и чланке и будемо спремне за нова питања и проблемске ситуације, али нас то и покреће и инспирише. Након сваке едукације будемо богатије за нова познанства и за нове примере које можемо даље да преносимо новим полазницима. Поред тога, ми много добијамо и као родитељи. Колегиница Бојана Делибашић-Бјелић, која заједно са мном држи Школицу и ја смо мајке, те сва знања која имамо и која додатно добијамо од родитеља су нам веома значајна и за раст нас као родитеља.

Одзив

* ГЛАС: Да ли сте задовољни одзивом и када се Школица одржава?

ЈОНЏА: Надамо се добром одзиву. Група још није попуњена, али будући да едукација почиње средином априла, има још времена да се пријаве они који желе да обогате своје знање о вештинама родитељства. Едукација се састоји из девет сусрета који трају по два сата, а први сусрет је заказан за 16. април у Центру за психотерапију и едукацију "Круг", који се налази у ул. Крајишких бригада 115. Може се пријавити путем "Фејсбук" странице Школица за родитеље или како васпитати дијете у савременом добу.

Универзални савјети за родитеље

- Љубите, грлите своју децу, говорите им које ствари раде добро како би научили да воле себе.

- Поставите им границе и дајте им обавезе јер ће тако учити да контролишу себе и да развијају радне навике које ће им требати током читавог живота.

- Дозволите деци да се играју, подстичите игру јер кроз игру деца уче да комуницирају, сарађују, дијеле, регулишу своје емоције, уче нове вештине, развијају машту и истражују.

- Седење пред екраном и играње игрица није игра! Дете се развија кроз акцију и интеракцију, не кроз пасивну стимулацију.

- Слушајте дете пажљиво и постављајте питања која га подстичу да разуме себе и ситуацију. Питања као што су: Шта се догодило? Како си се осећао? Како се осећао твој друг/сестра/другарица? Шта си могао да урадиш другачије? Шта ћеш сада да урадиш?

- Савршен родитељ не постоји и тежити савршенству може вам донети више лошег него доброг. Тежите томе да будете довољно добар родитељ, те да и себи и деци дозвољавате грешке и учите из њих.

- Добар родитељ је родитељ који је добро! Побрините се да ви будете здрави, срећни и задовољни јер ћете тако највише дати својој деци. Бићете им пример како се бринути о себи, а имаћете снаге за квалитетније време са њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана