Seljaci u Keniji rizikuju živote zbog grama zlatne prašine

AA
Seljaci u Keniji rizikuju živote zbog grama zlatne prašine

Najrobi - Mještani sela u Keniji preživljavaju opasnom potragom za zlatom u rudnicima koje su prošlog vijeka kopale kompanije britanskog kolonizatora, javlja agencija Anadolija.

Britanska kompanija "Rosterman" je u periodu između 1930. i 1950. godine iz rudnika u zapadnoj kenijskoj regiji Kakamega eksploatirala 655.000 tona zlata, a hiljade mještana te regije danas ponovo ulazi u rudničke jame i rizikujući živote traga za nekoliko grama zlatne prašine.

Mnogi mještani kenijskih sela kopaju vlastite jame u potrazi za zlatom, a veći dio njih se odlučio da sreću potraži u starim i napuštenim jamama "Rostermanovih" rudnika.

Jedan od kenijskih rudara Ignatius Mboi priča kako silazi u jame duboke oko 20 metara i kako prvo potpornim stubovima osigurava hodnike u jami, a potom gromade stijena razbija na veličinu da ih može u kantama iznijeti na površinu.

Pojašnjavajući kako te stijene dalje obrađuju uglavnom žene koje ih razbijaju čekićima na sitne kamenčiće, a potom melju u prašinu, Mboi je kazao da su svi presrećni kada poslije napornog dana iz prašine izvuku 20 ili 30 grama zlata.

Zlato prodaju stranim otkupljivačima za cijenu od 40 dolara po gramu, a Mboi ističe da su svjesni da je to izuzetno niska cijena, ali da nemaju izbora jer resorno ministarstvo ne štiti radnike.

- Svjesni smo da je to težak i opasan posao, ali u rudnicima radi nekoliko hiljada mještana i već su vidno smanjeni kriminal i nemaština u našim selima - kazao je Mboi.

Edvard Sukoine je 25-godišnji rudar koji radi za dnevnicu od 3.000 kenijskih šilinga, odnosno oko 30 dolara.

- Imam petoro djece i sva idu u školu. Znam da je ovo opasan posao, ali moram raditi i zaraditi za porodicu - kazao je Sukoine.

I Daglas Kihanda je kazao da u Keniji ne može naći bolji posao i da je srećan kada dobije dnevnicu od 20 dolara.

Kenijski seljaci zabrinuti su što su vlasti dozvolile velikim svjetskim kompanijama da ponovo iznajmljuju njihovu zemlju za malo novca i pomoću jeftine radne snage izvlače milione dolara iz njihove zemlje.

- Znamo da ležimo na zemlji punoj zlata i da sijemo paradajz i salatu na zemlji iz koje nemamo mogućnosti da vadimo tu skupocjenu rudu. Većina mještana se odluči da iznajmi zemlju stranim kompanijama za svega 50 dolara po dunumu - kazao je 49-godišnji Emanuel Mitinda.

Trenutno najvećim rudnicima zlata u Keniji upravlja britanska kompanija "Akacija", koja je u februaru prošle godine otkrila nove rezerve zlata u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara.

Stranci odnose milione

Bivši senator kenijske regije Kakamega Boni Knjalnje kazao je da kenijska vlada nije stvorila zakonske okvire za prosperitetno iskorišćavanje prirodnih resursa.

- Parlament je preporučio da lokalno stanovništvo dobije 20 odsto od eksploatirane rude, a aktuelni predsjednik zemlje Uhuru Kendžata je to spustio na svega pet odsto. Bogate strane kompanije tako nam ispred nosa odnose milione dolara - kazao je Knjalnje.

Ukazujući i na problem cijene otkupa zlata u Keniji, Knjalnje je kazao da su vlasti odgovorne za to što je gram zlata u Kongu 60, a u Keniji 40 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana