Savjeti arhitekte i dizajnera enterijera Biljane Novaković: Detalji u novim bojama za svježiji ambijent

Aleksandra Madžar
Savjeti arhitekte i dizajnera enterijera Biljane Novaković: Detalji u novim bojama za svježiji ambijent

Proljetni sunčani dani bude u nama novu energiju i želju za stvaranjem i izmjenama.

Ovo doba godine idealno je za preuređenje stana, a uz dobru volju i maštovite ideje za ovaj podvig vam neće trebati mnogo novca.

U ovom broju “Glas plusa” o tome našim čitaocima priča arhitekta i dizajner enterijera iz Banjaluke Biljana Novaković, iza koje je uspješno radno iskustvo, desetine završenih projekata ne samo na području Banjaluke nego i širom regiona. Biljana je uredila domove i u Zagrebu, Istri, Ljubljani i Beču, a već dvije godine sastavni je dio ekipe emisije “Može i drugačije”, koja se prikazuje na programu Radio-televizije Republike Srpske, u okviru koje na praktičnim primjerima pokazuje kako da iz svog enterijera izvučete maksimum. Tako je učinila i ovaj put za naše novine, pokušala je da olakša našim čitaocima i objasni kako sitne popravke po stanu, svježije boje zidova i novi detalji unose u dom proljetnu svježinu i veseliju atmosferu za prijatniji boravak u domu.

- Proljetno sređivanje stana započnite “čišćenjem” nepotrebnih stvari. Odložite zimsku odjeću i obuću, debele prekrivače, zimske papuče, a nakon toga riješite se i svih nepotrebnih detalja koje ne koristite i samo vam skupljaju prašinu i stvaraju vizuelni haos. Iako se na prvu pomisao teško rastati od nekih stvari, kad ih se jednom riješite, osjetićete kako je vaš životni prostor rasterećeniji i ugodniji - savjetuje Biljana.

Često, kako kaže Biljana, u plakarima napravimo pometnju nepotrebnim tekstilom, krpama, peškirima, posteljinom.

- Tekstil je potrošna roba i trebalo bi da ga često mijenjamo i osvježavamo. Bacite dotrajale, uzimite nekoliko novih i napravite sebi malu, ali dovoljnu kolekciju za korišćenje - savjetuje ona.

 

Ako su vam zidovi zaprljani, pristupite krečenju i osvježenju boja.

- Nijanse zidova ne morate mijenjati ako ste zadovoljni njihovim izborom, biće dovoljno i samo novo krečenje da biste unijeli svježinu. Ukoliko su vam postojeće dosadile, odaberite nove boje ili tapete, ali birajte svježije i svjetlije tonove koji na sebe lako primaju ostale boje - kazala je Novakovićeva.

 

Novi ambijent, ističe ona, možete postići unošenjem boja kroz detalje.

- Promijenite dekore na prozorima, boju jastučića na sofi, unesite novu vazu i šoljice i dobiće potpuno novu temu u stanu. Uz dobar tepih i zavjese, ambijent može dobiti potpuno drugo lice - sigurna je Biljana.

 

Ono što domaćice najviše opterećuje i gdje najviše vremena provode u čišćenju i održavanju jeste kuhinja.

- Ako želite novu kuhinju, a nemate dovoljno novca ili se bojite tolikog poduhvata, promijenite samo radnu ploču i sudoperu i stvorićete utisak kao da ste dobili novi radni prostor - objašnjava Biljana.

 

Kupatilo, koje je najteže prepravljati, takođe zaslužuje osvježenja.

- Dovoljno je da napravite selekciju peškira i sanitarija i unesete zelenu biljku u saksiji da bi prostor dobio svježinu koja vam je potrebna - smatra ona.

Kutak na balkonu

- Ako imate balkon ili terasu, napravite sebi ugodan kutak za kaficu. Dvije stolice i stolić uz nekoliko saksija cvijeća napraviće od vašeg balkona pravu malu zelenu oazu.

Uz cvijeće, posadite i jestive biljke koje uspijevaju na našim prostorima. Ovako ćete pored “zelene” terase u svakom trenutku imati svježe i domaće začinsko bilje - napominje Biljana.

Kućni majstor

Ono što Biljana takođe savjetuje je da pozovete kućnog majstora ako ga nemate u kući i riješite sve sitne popravke koje su nužne.

- Očistite klima-uređaje, dimnjake, provjetrite radijatore, provjerite crijep i očistite oluke ako živite u kući. Česme, cijevi, sanitarije, sve ima svoj rok trajanja, ali redovnim i dobrim održavanjem taj rok možemo znatno produžiti - predlaže Novakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana