Психолог Снежана Јонџа о похвалама, може ли их бити превише и хоће ли “покварити дјецу”: Љубави не може бирти превише

Александра Маџар
Психолог Снежана Јонџа о похвалама, може ли их бити превише и хоће ли “покварити дјецу”: Љубави не може бирти превише

Без похвала, његе, показивања љубави и њежности дјеца се грче у себи, тугују и оболијевају. Љубави не може бити превише, треба само обратити пажњу како формулишемо неке поруке како би дјеца поред његе добијала и реалну слику о себи.

Похвале које упутите дјетету док је мало биће похвале које ће оно упућивати себи цијели живот. То ће бити резервоар подршке, подстицаја и вјере у себе. Зато се побрините да дијете има шта да из тог резервоара извади.

Код многих у нашем друштву постоји увјерење да дјецу не треба превише хвалити да их не бисмо “покварили”. Постоји увјерење да ћете дјецу, ако их превише мазите, размазити. То је довело до тога да многа дјеца нису добила довољно подстицаја и његе. Иако је данас све чешће заступљен размажујући васпитни стил, важно је да се осврнемо на значај повале и да раздвојимо похвалу од страха да ћемо дијете размазити.

Почевши причу о похвалама, може ли их бити превише и хоће ли “покварити дјецу”, психолог Снежана Јонџа истиче да дјецу слободно можете да волите, показујете им то и будете им емотивна подршка и да не бринете да ће их то размазити.

Постоје, како каже Снежана, различити начини на које можете да поручите дјетету да га волите и да вјерујете у њега.

- Један од тих начина је и путем похвала.

Поред поруке љубави и подршке, похвалама можете да утичете на понашање детета тако да одређено дететово понашање утврђујете. Похвале и награде су веома значајне за развој детета. Оне изазивају пријатне емоције код деце и деца бивају задовољна што су испунила очекивања родитеља и понашала се на начин који родитељи одобравају. Из тог разлога је велика шанса да ће деца поновити понашање за које су добила похвалу како би је добила поново - објаснила је она.

Можемо похваљивати дјететове особине и понашање.

- Похвале дететових особина: Спретан си, паметан, марљив, вешт, добар, вредан, леп, упоран, истрајан, волим те... Похвале понашања: Свиђа ми се како си средила собу, супер је што си се сетила да купиш намирнице у повратку из школе, веома сам задовољна што сама сакупљаш своје играчке - наставља причу она.

Снежана је дала и неколико савјета у којим то ситуацијама треба похвалити дјететово понашање:

- Када се понашало онако како ми хоћемо

Данас си устала на вријеме да стигнеш и да доручкујеш. Веома сам задовољна.

- Када је престало са непримјереним понашањем

Драго ми је што си на моју напомену обукао стару тренерку кад идеш да играш фудбал.

- Када се понаша онако како ми хоћемо, а прије тога није

Веома сам задовољна што си почела да редовно изводиш Рекса у шетњу.           

- Веома је важно дете хвалити током процеса којим дете покушава да овлада. То може бити вожња бицикла, стицање радних навика у школи, бављење неким спортом или хобијем и слично. Такве похвале се називају подстицајним похвалама или похвалама подршке и говоре деци да су на добром путу и подстичу их да наставе у истом правцу - истиче она.

Примјери за такве похвале су: Добро ти иде, само тако, напред;

За почетак је веома добро.

- Похвала дететове личности или дететових особина је исто веома значајно. Када кажете детету да га волите, да сте задовољни њиме, када га нежно погледате и загрлите, ви детету говорите да га волите и да га прихватате. За дијете су овакве потврде неопходне да би израсло у особу која је способна да воли себе и друге - каже Снежана.

Похвала дјететове личности повезана је с изражавањем осјећања љубави, поштовања и вјере у дјететове способности. Зато су такве поруке основа за оно што ће касније постати дјететова љубав према себи, самопоштовање и самопоуздање.

- Будући да је репертоар похвала и потврда које дјетету можемо да пружимо велики, сваки дан је важно да дјетету упутимо барем једну похвалу његове личности и особина које нам се допадају.

Ако упућујемо похвале како би дете усвојило неко ново позитивно понашање, када га дете усвоји, тада је добро да се то конкретно понашање више не похваљује јер је оно већ усвојено. Увек зато има неких нових понашања која желимо да дете усвоји, тако да увек има основа да буду похваљени и дететова личност и дететово понашање - нагласила је Снежана.

Можете правити и здраве куглице од кокосовог брашна, кокосовог уља, органског какаоа и стевије или здраву чоколаду од кокосовог уља, органског какаоа и стевије, казала Лидија

Када важи “ко се хвали, тај се квари”?

- Када упућујете дјеци претјерано наглашене, нереалистичне похвале - долази до тога да дјеца имају искривљену слику о себи.

Најпаметнији си. Нико није бољи од тебе. Ти си најљепша на свијету. 

- Иако своје дијете родитељ воли највише, важно је да разумије да оно није најпаметније нити најљепше на свијету. Можда јесте њему и онда  је важно да то тако и каже, нпр. Мени си најљепша, За мене си најважнија...

Да би дијете имало реалну слику о својим особинама и вјештинама, морате их дјетету представити на реалистичан начин.

- Када претјерано често похваљујте дијете - тада дијете навикне да је стално похваљивање нормално стање и пита се шта није у реду са њим када га васпитачица у вртићу не похваљује стално. Тако да дјецу не треба “гушити” похвалама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана