Porodice vladaju balkanskim podzemljem

Agencija
Porodice vladaju balkanskim podzemljem

Podgorica - Kriminal posljednjih godina sve češće postaje porodični "posao". U ovom svijetu u Crnoj Gori i Srbiji izdvojile su se tri porodice koje prednjače u kriminalnim radnjama, od pljački, brutalnih prebijanja, dilovanja, pa sve do najtežih krivičnih djela - ubistava.

Među njima je porodica Bojović. Luka Bojović, stariji sin Anđelke i Vuka Bojovića, javnosti je postao poznat kao jedan od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. U to vrijeme je međutim počelo urušavanje dotadašnje kriminalne piramide - Arkan je ubijen u januaru 2000, a "surčinski" i "zemunski klan" preuzeli su vođstvo beogradskim podzemljem.

Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj "zemunaca", bio je spona koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, poslije akcije "Sablja". Bojović je tada pobjegao u Španiju, gdje ja počeo novi život sa ženom i djecom. Dvije godine kasnije ipak je uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora zbog pripadanja zločinačkoj kriminalnoj organizaciji. Nestankom, odnosno ubistvom Slobodana Radonjića u Baru 2009. godine, Luka Bojović je počeo novi mafijaški rat sa porodicom Šaranović, koji se godinama vodi u Srbiji i Crnoj Gori. Poslije nestanka Slobodana Radonjića, za koga se pretpostavlja da je ubijen po nalogu Bojovića, ubijeni su i Slobodanov otac Danilo i njegov kum Branislav Šaranović, koji su u samostalnoj istrazi Slobodanovog nestanka, došli na trag Bojoviću.

U ime osvete za ubistvo Šaranović je naredio ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata, koji je ubijen u Beogradu 2013. Šaranović je ubrzo uhapšen u Crnoj Gori, zajedno sa Ratkom Koljenšićem. Koliko je ova porodica ogrezla u kriminal bilo je jasno prošle godine, kada je privedena Lukina i Nikolina majka Anđelka Bojović, zbog sumnje da je pripremala ubistvo Ratka Koljenšića, da bi osvetila svog ubijenog sina. Anđelka je inače slikarka i profesorka u penziji.

Ubistvo Nikole Bojovića na vidjelo je izbacilo sve kriminalne radnje porodice Bojović, ali i Šaranović, koja je naložila njegovo ubistvo. Naime, braća Branislav (66) i Slobodan (79) Šaranović decenijama su važili za nekrunisane kraljeve kocke na Balkanu.

Šaranovići su početkom osamdesetih bili u rangu Željka Ražnatovića Arkana, Ljube Zemunca i ostalih žestokih momaka, ali se za razliku od njih nisu medijski eksponirali.

Nakon što je Branislav ubijen 2009. godine u Beogradu, Slobodan je ponudio sumu od milion evra za onoga ko otkrije nalogodavca. Smrt brata nije prežalio. Slobodan Šaranović ubijen je prije tačno godinu, u martu 2017. godine, a sumnja se da je naručilac njegovog ubistva upravo Luka Bojović. Njihov bratanac Vladimir Šaranović uhapšen je nedavno zbog ubistva advokata.

Narko-bos Darko Šarić i njegov brat Duško iz Pljevalja u žižu svjetske javnosti dospjeli su kada je Darko optužen za organizovanje šverca više tona kokaina iz Latinske Amerike, kao i pranje desetina miliona dolara od prodaje narkotika.

Šarić je uhapšen u zajedničkoj akciji policija Crne Gore i Srbije i tada je započeo postupak koji sada već traje osam godina. Duško Šarić bio je u pritvoru, zbog sumnje da je oprao više od 23 miliona evra zarađenih prodajom droge. Postupak dug sedam godina završen je tako što je oslobođen optužbe za pranje novca u septembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana