Podrumi Vukoje krenuli ka još jednoj dobroj berbi

Ratomir Mijanović
Podrumi Vukoje krenuli ka još jednoj dobroj berbi

Najpoznatija vinarska i vinogradarska porodica u BiH Vukoje iz Trebinja proslavila je zaštitnika vinogradara Svetog Trifuna i ujedno obilježila i rezidbu u svojim Carskim vinogradima.

- Ova zima je specifična po mnogo padavina i izostanku temperaturnih minusa, tako da je i rezidba išla laganijim tokom. Orezano je oko 75 čokota i to je dobar rezultat i u odnosu na period i u odnosu na činjenicu koliko smo imali kišnih dana - kazao je nakon lomljenja slavskog kolača i ceremonijalne rezidbe čokota direktor "Podruma Vukoje 1982" Radovan Vukoje.

On je istakao da ovih dana koriste svaki sunčan dan, kakav je u Carskim vinogradima bio i ovogodišnji Sveti Trifun, da orežu čokote, da se nahrane vinom kako bi dali bolji plod u nadi da će ovogodišnja berba biti jednako dobra kao prošlogodišnja.

- Ovo je najava ovogodišnje, nadam se uspješne, berbe sa naših vinogorja koja su u protekle tri godine imala izuzetan rod. Za sada ne postoji nijedan faktor koji bi najavio da takva neće biti i 2018. godina. Godina je dobro počela i rezidbu su najavile i nove nagrade, poput najvišeg priznanja u Kini za najveći vinski brend. Kada dobijete takvo priznanje u najmnogoljudnijoj svjetskoj zemlji sa najvećim rastom vinske kulture to znači da ovu godinu već možemo proglasiti velikom i uspješnom - dodao je Vukoje.

Ove godine planiran je izvoz 45.000 boca samo na azijski kontinent, što ne znači da isporuka neće biti i povećana tokom godine.

- Limitirajući faktor je taj što proizvodnja vina zavisi od roda grožđa i to isključivo sa naša dva lokaliteta Zasad polje i Carski vinogradi. Ako ova vinogorja rode dobro i "Podrumi Vukoje" će imati toliko dobrog vina koje nam nikada nije bio problem plasirati - kaže Vukoje.

"Podrumi Vukoje" su i u prošloj godini bili proglašeni najboljom vinarijom u jugoistočnoj Evropi i pored činjenice da je hercegovačko vinogorje malo i da se nakon rata smanjilo sa prijeratnih 5.000 na 3.000 hektara.

- To ne znači da ne mogu davati vrhunska vina, jer se naše bavljenje vinarstvom uvijek zasnivalo na kvalitetu, a ne na kvantitetu - ističe Vukoje.

Jednaku pažnju hercegovačka vinarija posvećuje i vinskom turizmu.

- Sve veći je broj turista koji žele da vide ovo naše kršno tlo, da se uvjere gdje i iz čega rastu naša najbolja grožđa za najbolja vina. To je dobra priča koja se naslanja na vinarstvo. Vino je jedna od perjanica brzorastućeg turizma u Trebinju i čitavoj Hercegovini - objašnjava Vukoje.

On je podsjetio da je prošla godina, osim dobrog i kvalitetnog roda, označila i početak višemilionske investicije u objekat u kojem će biti destilerija i uljara. Gradnja je pri kraju, a nakon postavljanja najmodernijeg destilatora njemačke proizvodnje, u ovoj godini u "Podrumima Vukoje" očekuju i prve destilate - lozovu rakiju. U nju polažu velike nade uvjereni da će postati jednako uspješan brend kao i čuvena vina "vukoje".

Maslinovo ulje

Na lokalitetu Zasad polje pored vinograda nalazi se i maslinjak sa 1.000 stabala maslina.

- Već dvije godine cijedimo ulje i ono će po prvim najavama biti vrhunskog kvaliteta - kaže Radovan Vukoje.

U porodici Vukoje vjeruju da je maslina jedna od kultura na kojoj u budućnosti treba najviše raditi i koja može donijeti izvanredne prinose i kao jedna od prepoznatljivih mediteranskih biljaka i dobre prihode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana