Подруми Вукоје кренули ка још једној доброј берби

Ратомир Мијановић
Подруми Вукоје кренули ка још једној доброј берби

Најпознатија винарска и виноградарска породица у БиХ Вукоје из Требиња прославила је заштитника виноградара Светог Трифуна и уједно обиљежила и резидбу у својим Царским виноградима.

- Ова зима је специфична по много падавина и изостанку температурних минуса, тако да је и резидба ишла лаганијим током. Орезано је око 75 чокота и то је добар резултат и у односу на период и у односу на чињеницу колико смо имали кишних дана - казао је након ломљења славског колача и церемонијалне резидбе чокота директор "Подрума Вукоје 1982" Радован Вукоје.

Он је истакао да ових дана користе сваки сунчан дан, какав је у Царским виноградима био и овогодишњи Свети Трифун, да орежу чокоте, да се нахране вином како би дали бољи плод у нади да ће овогодишња берба бити једнако добра као прошлогодишња.

- Ово је најава овогодишње, надам се успјешне, бербе са наших виногорја која су у протекле три године имала изузетан род. За сада не постоји ниједан фактор који би најавио да таква неће бити и 2018. година. Година је добро почела и резидбу су најавиле и нове награде, попут највишег признања у Кини за највећи вински бренд. Када добијете такво признање у најмногољуднијој свјетској земљи са највећим растом винске културе то значи да ову годину већ можемо прогласити великом и успјешном - додао је Вукоје.

Ове године планиран је извоз 45.000 боца само на азијски континент, што не значи да испорука неће бити и повећана током године.

- Лимитирајући фактор је тај што производња вина зависи од рода грожђа и то искључиво са наша два локалитета Засад поље и Царски виногради. Ако ова виногорја роде добро и "Подруми Вукоје" ће имати толико доброг вина које нам никада није био проблем пласирати - каже Вукоје.

"Подруми Вукоје" су и у прошлој години били проглашени најбољом винаријом у југоисточној Европи и поред чињенице да је херцеговачко виногорје мало и да се након рата смањило са пријератних 5.000 на 3.000 хектара.

- То не значи да не могу давати врхунска вина, јер се наше бављење винарством увијек заснивало на квалитету, а не на квантитету - истиче Вукоје.

Једнаку пажњу херцеговачка винарија посвећује и винском туризму.

- Све већи је број туриста који желе да виде ово наше кршно тло, да се увјере гдје и из чега расту наша најбоља грожђа за најбоља вина. То је добра прича која се наслања на винарство. Вино је једна од перјаница брзорастућег туризма у Требињу и читавој Херцеговини - објашњава Вукоје.

Он је подсјетио да је прошла година, осим доброг и квалитетног рода, означила и почетак вишемилионске инвестиције у објекат у којем ће бити дестилерија и уљара. Градња је при крају, а након постављања најмодернијег дестилатора њемачке производње, у овој години у "Подрумима Вукоје" очекују и прве дестилате - лозову ракију. У њу полажу велике наде увјерени да ће постати једнако успјешан бренд као и чувена вина "вукоје".

Маслиново уље

На локалитету Засад поље поред винограда налази се и маслињак са 1.000 стабала маслина.

- Већ двије године циједимо уље и оно ће по првим најавама бити врхунског квалитета - каже Радован Вукоје.

У породици Вукоје вјерују да је маслина једна од култура на којој у будућности треба највише радити и која може донијети изванредне приносе и као једна од препознатљивих медитеранских биљака и добре приходе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана