Не кажњавајте сваку непослушност и балансирајте са активностима дјетета

Глас Српске
Не кажњавајте сваку непослушност и балансирајте са активностима дјетета

"Уради овако!" или "Немој онако!", честа су упозорења која свакодневно добијате са свих страна. Понекад вам се чини да ништа не радите како треба, те да немате нимало слободе да урадите нешто што вам налаже мајчински инстинкт (или, рецимо, здрав разум!). Само та правила! Али, као што је случај и у неким другим областима живота, нека од њих скројена су баш зато да их се не бисте придржавали.

1. "Строго се придржавајте сатнице!"

Након порођаја, када не знате гдје вам је глава, није лоше успоставити хармоничан ритам дневних обавеза, по систему "све се одвија по тачно одређеној сатници". Ово ћете прочитати на многим мјестима, али сви ми знамо да је то у почетку скоро немогуће извести. У првих два-три мјесеца много је паметније држати се флексибилног плана јер ћете у супротном набити притисак и себи и укућанима. А то ће се, наравно, пресликати и на бебино понашање.

Основна мана стриктног режима дневних обавеза јесте то што се заснива на претпоставци да су све бебе исте, а то, наравно, није истина. У случају да се ваша беба не уклапа у брижљиво осмишљен план дневних активности, помислићете да је то ваша грешка - што, такође, није истина.

Савјет експерта: Умјесто да спроводите план који вам је неко (искуснији) предложио, или који сте прочитали у књигама, ослоните се на природни ритам ваше бебе, који вам она показује на различите начине. Ако будете пажљиво пратили њено понашање, брзо ћете открити знаке умора, глади или нервозе - и према томе ћете прилагодити дневне активности.

2. "Све мора бити стерилисано"

Сви знају да је одржавање хигијене важно, нарочито у првих шест мјесеци бебиног живота, када јој је имунитет још недовољно развијен. Чистоћа је још важнија ако храните бебу помоћу флашице, јер се бактерије у нехигијенски припремљеном вјештачком млијеку веома брзо размножавају узрокујући бројне стомачне тегобе.

Међутим, опсесивно стерилисање свега што се налази у кући није рјешење! Али, темељно прање руку и бебиног прибора јесте. Стручњаци с правом наглашавају значај честог прања руку. Стерилизатор није замјена за правилну хигијену руку. Штавише, његова примјена може да вам пружи лажан осјећај сигурности.

САВЈЕТ СТРУЧЊАКА: Ако храните бебу на флашицу, прање у машини за суђе сасвим је безбједно. Да бисте били потпуно сигурни у хигијенску исправност, програмирајте машину на прање врелом водом и потом на испирање.

3. "Нека поједе све из тањирића"

Нема родитеља који се није изнервирао јер је његов малишан оставио пола оброка у тањиру. Ипак, стручњаци тврде да не треба по сваку цијену присиљавати дијете да једе ако не може. Мала дјеца имају много једноставнији однос према храни него одрасли. Она једу када су гладна и престају када осјете да су сита. Ако их будете присиљавали да једу више него што желе, нарушићете природан однос према храни и створићете навику преједања. А то води у гојазност!

САВЈЕТ СТРУЧЊАКА: Сервирајте дјетету мале порције хране. Иначе, величина порције за двогодишњака далеко је мања него што већина родитеља мисли: слиједите формулу "колико годиница, толико шачица". У преводу, оброк за једногодишње дијете онолики је колико стане у његову (не вашу!) шаку!

4. "Укључите дијете у што више активности"

Курс пливања, гимнастика за најмлађе, музичке секције… Све маме желе да се њихови малишани правилно развијају, социјализују и ментално стимулишу. Ипак, нема потребе да преоптеретите себе и дијете и да јурите са једног мјеста на друго у току истог дана. Већина ових активности је корисна, и прилика су да се дружите са другим мамама, али оне никако нису једини – нити најбољи – начин да стимулишете развој свог дјетета. Објективно, игра са лонцима које је извукло из вашег кухињског ормарића, биће подједнако стимулативна за мозак дјетета.

САВЈЕТ СТРУЧЊАКА: Пустите дијете да само нађе забаву за себе. Оно не треба баш увијек да зависи од вас да би пронашло нешто занимљиво за истраживање или игру.

5. "Нема гледања ТВ програма"

Да, бројне студије су потврдиле да праћење ТВ програма у најранијем узрасту узрокује различите поремећаје понашања и развоја, али се те статистике ипак односе на САД (гдје малишани сатима гледају цртаће). Уколико се мудро дозира, гледање ТВ-а може заправо да буде корисно за дијете, прије свега за развој говорних способности. Научници су утврдили да ТВ програм, уз услове да је једноставан, да одговара узрасту и да је кратак, може да буде користан за развој говора.

САВЈЕТ СТРУЧЊАКА: Да би гледање ТВ-а било позитивно искуство, потребно је да то радите заједно са дјететом и да му објашњавате оно што је видјело. Када се заврши програм, искључите ТВ и започните неку другу активност.

6. "Казните сваку непослушност"

Повремени "испади" непослушности, уз изливе бијеса и хистеричног плача типичне су појаве за двогодишњаке. Ипак, то не значи да сваки овакав наступ захтијева примјену казнених мјера. Иако кажњавање може да буде ефикасан метод за указивање на посљедице неприхватљивог понашања, никако није нешто што треба континуирано радити. Дјеца, а нарочито мања, не схватају у чему су погријешила, па ни разлоге за кажњавање. За њих су излив бијеса и непослушност начин да испоље фрустрацију, а не облик вољног отпора према родитељима. Њима је потребна ваша помоћ, а не казна, да би се правилно развијала.

САВЈЕТ СТРУЧЊАКА: Игноришите испад дјетета или напустите собу у којој се налази. Ништа не може тако да смири напад као недостатак публике!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана