Љубавна прича рода у Трнову: Струја убила Мују, Фата заувијек отишла

nezavisne.com
Љубавна прича рода у Трнову: Струја убила Мују, Фата заувијек отишла

Сански Мост - Мјештани Трнова, које је удаљено неколико километара од Санског Моста, ових дана су у жалости због трагичне љубавне приче двије роде које су свиле своје гнијездо у самом центру села јер је несретним случајем страдала једна, и то мужјак Мујо.

Трновци су роде одмила назвали Мујо и Фата и наводе да се послије зимског периода у село обично прво враћао мужјак, а потом и женка.

Предсједник мјесне заједнице Адем Садић каже како је рода Мујо, највјероватније, закачио жицу под напоном и одмах након тога струја га је усмртила.

Додаје како је пар рода прије неколико година свио гнијездо на самом врху електричног стуба, одмах поред једине сеоске трговине, а роде су у међувремену изродиле неколико генерација.

"Роде су постале миљеници села, нису се плашиле људи и потпуно су се одомаћиле. С првим наговјештајима хладног времена одлазиле би у топлије крајеве и потом би се враћале почетком прољећа", каже Садић.

И док се Хрватска поносила својим паром рода, Клепетаном и Маленом, Трновци су били одушевљени љубављу Мује и Фате.

 "Мујо би се вратио да припреми терен и мало поправи гнијездо, а потом би Фата долазила на готово. Ове године мало је поранио, вјероватно захваљујући лијепом времену и релативно благој зими", објашњава Садић. Мјештанима је било необично жао након што су једног јутра мужјака пронашли мртвог, а претпоставља се како га је убила струја.

Неколико дана послије, како кажу мјештани, кући се вратила и Фата, данима је сједила у гнијезду и  чекала животног сапутника, а потом је тужно одлетјела и више се није враћала.

Орнитолози кажу како сезона размножавања бијелих рода започиње рано у прољеће, када се први мужјаци врате с југа. Будући да се ради о птицама селицама које зимују на далеком југу Африке, на тако дугачки пут мужјаци крећу нешто прије женки. Већ у марту мужјаци долијећу и крећу с обновом свог старог гнијезда које су напустили претходне године. Након неколико дана стиже и женка која се придружује партнеру.

Иако парови рода остају заједно цијели живот, односно моногамни су, сваке године мужјак и женка се међусобно удварају, како би очврснули своју везу. Љубавна веза међу родама је међу најчвршћим у животињском свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана