Konobar Pavle od bakšiša Elizabet Tejlor započeo gradnju vikendice VIDEO

RSE
Konobar Pavle od bakšiša Elizabet Tejlor započeo gradnju vikendice VIDEO

Prije 46 godina na Tjentištu na snimanju filma "Sutjeska", Pavle Milanović imao je poseban zadatak - najbolji konobar bivše Jugoslavije brinuo je o glumici i supruzi Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor.

Zadatak zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna povjeren mu je jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu, godinu dana ranije, proglašen za najboljeg konobara Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).


Elizabet Tejlor nije učestvovala u snimanju, ali je pratila supruga Ričarda Bartona, britanskog glumca koji je u filmu igrao Maršala Tita.

Pristup vili u kojoj je boravila sa svojih jedanaestero usvojene djece imao je samo Pavle.

"Nikad niko, samo ja i Margeta, glavna sobarica vile. Samo ja i ona. Pratnja garde Titove i milicije to nisi mogao prići na kilometar nigdje blizu vile", priča on za RSE.

Služio je Pavle i brojne državne funkcionere, skoro sve osim Tita koji je imao svoje konobare i kuvare.

Ipak, četrdesetak dana sa Elizabetom možda je i najdraži dio njegove karijere u ugostiteljstvu.

"Ali ljepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji, eto ti kažem", kaže on.

Zakoračio je u devetu deceniju života i iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka sa Elizabetom Pavle se sjeća i danas.

"Ona se sa mnom zagrli, poljubi, ko rođeni brat ili sin, sa mnom i ostavi mi kovertu u sako. Ja odem do toaleta i pogledam koverta puna dolara", prisjeća se on.

Od bakšiša iz koverte započeo je gradnju vikendice na selu. Ni danas je nije završio, jer rat je prekinuo sve planove, ali i jednu sretnu epohu u njegovom životu.

"To su sretna vremena bila. Pa ne mogu sretnija biti na svijetu, živjelo se bolje, ljepše i slobodnije, niko nije pitao ko je šta. Dabogda, da ikad bude tako, a ja se nadam, neću ja doživjeti, a moj sin možda hoće", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana