Колико криминалци плаћају ваше личне податке на Dark Web

Агенција
Колико криминалци плаћају ваше личне податке на Dark Web

Подаци попут корисничких имена и лозинки за бројне сервисе попут мејлова, Facebookа, Twitterа, Netfixа, подаци о банковним картицама, возачким дозволама, пасошима и слично тражена су роба на интернету, и на Dark Webу хакери и онлајн криминалци плаћају велике суме новца да се домогну тих информација.

Сигурносни стручњаци компаније Experian објавили су, на основу података с Darj Webа из протекле двије године, најтраженије податке међу хакерима и криминалцима, као и њихове цијене.

Своте које се најчешће плаћају за податке износе од једног до 2.000 долара. За један долар продају се подаци о идентификационом броју (social security број у САД) и уопштено корисничка имена и шифре за нефинансијске сервисе.

Овакви подаци, односно корисничка имена и шифре за сервисе за плаћање попут нпр. Paypala купују се по цијени од 20 до 200 долара, док се информације о кредитним или дебитним картицама плаћају од 5 до 110 долара – цијена с CCV бројем скупља је за 5 долара, а за 15 долара више продају се и остали подаци о банци која је издала те картице.

Подаци за претплатничке сервисе продају се по цијени од 1 до 10 долара, 20 долара коштају информације о возачкој дозволи, док за 30 долара може да се добије пакет информација о корисницима (идентификациони број, адреса и други хакерима занимљиви подаци).

Мало веће суме потребно је издвојити за информације о дипломи (између 100 и 400 долара), медицинским подацима (до хиљаду долара, у зависности о каквим је подацима реч), док се најбоље котира амерички пасош који се на Dark Webу плаћа између 1.000 и 2.000 долара.

Оно што је важно напоменути јесте да је велики број превара почињен употребом података украдених прије двије до шест година, тако да је изузетно важно мијењати шифре и користити сложене шифре. Такође, треба бити врло опрезан када су у питању подаци који се објављују на друштвеним мрежама јер нпр. ако имате отворен профил на Facebookу и објављујете много информација, само на основу тога могу да се сазнају подаци о рођенданима вас и ваших ближњих, о именима дјеце, адреси на којој станујете и бројни слични подаци којима није мјесто на интернету, нарочито не на јавним профилима на Facebookу, преноси FoxNews.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана