Igor Blažević, pjevač grupe Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi: Veran sam kao pas, mada mi žena kaže da sam konj

Željka Dobrić
Igor Blažević, pjevač grupe Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi: Veran sam kao pas, mada mi žena kaže da sam konj

Pare ljude kvare, kaže jedna poslovica. Mada ne vidim šta fali Miku Džegeru, a zaradio je mnogo novaca. U slučaju "Blaže i Kljunova" - pare nisu problem, pošto ih nikada nije ni bilo.

Objašnjava tako u intervjuu "Glasu Srpske" pjevač grupe "Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi" Igor Blažević situaciju na današnjoj domaćoj estradi.

- Snimio sam nedavno prvi samostalni singl u karijeri, a pesma se zove "Živele žene". To je obrada čuvenog hita Elvisa Prislija "Viva las Vegas". Nadam se da će me tako žene zavoleti kao Zdravka Čolića ili Vladu Georgieva - kaže Blaža.

Iako Blaža često naglašava da, za razliku od svoje supruge, živi u srećnom braku, vječna inspiracija i muza mu je američka glumica Pamela Anderson.

Neizmjernu ljubav prema Pameli iskazao je sad već legendarnim hitom "Lepa si Pamela".

Razmišlja, kaže, da osim nje i slavnog srpskog košarkaša Dejana Bodiroge opjeva i najboljeg tenisera na svijetu Novaka Đokovića.

- Svakako da mi je Nole padao na pamet. Možda bi bilo najbolje da snimimo duet, tj. dubl, da se izrazim u teniskom žargonu - naglašava Blaža.

Blaža, koji je do sada nastupao u kostimu Supermena, od posljednjeg nastupa obučen je kao Elvis Prisli, a za koju godinu će se, najavljuje, oblačiti kao Đorđe Marjanović, u skladu sa godinama.

Blaža aktivno učestvuje i u humanitarnoj akciji "Beogradski bebi klub".

* GLAS: Spremate li neku novu pjesmu ili album?

BLAŽEVIĆ: Snimio sam nedavno prvi samostalni singl u karijeri, a pesma se zove "Živele žene"’. To je obrada čuvenog hita Elvisa Prislija "Viva las Vegas". Nadam se da će me tako žene zavoleti kao Zdravka Čolića ili Vladu Georgieva.

* GLAS: Planirate li da opjevate još nekoga osim Pamele Anderson i Dejana Bodiroge?

BLAŽEVIĆ: Svakako da mi je Nole padao na pamet. Možda bi bilo najbolje da snimimo duet tj. dubl, da se izrazim u teniskom žargonu.

* GLAS: Šta Vas trenutno inspiriše?

BLAŽEVIĆ: Leto je sjajna inspiracija za svakog muškarca. Kratke haljine, dugačke noge, dekoltei, fantastična poprsja i sve ostalo podseća me na najbolji švedski sto, ali sa lepim ženama na izvol’te umesto hrane.

* GLAS: Na aerodromu u Beogradu prije dvije godine upoznali ste svoju veliku ljubav, američku glumicu Pamelu Anderson. Jeste li u kontaktu sa Pamelom? Da li joj se dopao ajvar koji ste joj poklonili ranije i je li tražila da pošaljete još?

BLAŽEVIĆ: Pošto je Pamela vegetarijanac, nadam se da joj se dopao ajvar koji sam joj poklonio na aerodromu u Beogradu. Sledeći put ću joj pokloniti i domaću rakiju da zalila, pardon, da zalije.

* GLAS: Da li je ona i dalje Vaša najveća ljubav ili ste pronašli novu?

BLAŽEVIĆ: Bila je i ostala moja najveća ljubav i muza. Ja sam veran kao pas. Mada, moja žena kaže da sam konj.

* GLAS: Zašto ste na svojim nastupima nosili kostime Supermena i Elvisa? Zbog publike ili ispunjenja svojih želja?

BLAŽEVIĆ: Svakako da je u pitanju kombinacija mojih želja, a i očekivanja publike da se što bolje zabave na nastupima "Blaže i Kljunova". Moram priznati da je osećaj jednako moćan biti u bilo kom od ta dva kostima.

* GLAS: Kakav će biti sljedeći kostim?

BLAŽEVIĆ: Elvisov kostim sam nosio samo jednom do sada, tako da će on još barem dve godine biti u opticaju. A, onda ću verovatno početi da se oblačim u skladu sa godinama. Recimo, kao legende poput Đorđa Marjanovića.

* GLAS: Kako muškarci u publici reaguju na Vaše skidanje na bini?

BLAŽEVIĆ: Vrište od straha, jer se plaše da ću ići do kraja.

* GLAS: Kako se ponašaju žene?

BLAŽEVIĆ: Vrište od sreće, jer znaju da ću ići do kraja.

* GLAS: Da li ste zakopali ratne sjekire sa taštom?

BLAŽEVIĆ: To je jedna principijelna koalicija u kojoj se zna ko kosi, a ko vodu nosi. Ja sam ovaj vodeni.

* GLAS: Kako Vaša supruga gleda na strast prema fudbalu i pivu? Da li joj to smeta?

BLAŽEVIĆ: Kao i svaka žena ne može da shvati da svaki put mogu da gledam bilo koju utakmicu na televiziji. I da pijem bilo koje pivo. Čak i ono sa limunom.

* GLAS: S obzirom na to da ste veliki filmofil, koji je na Vas ostavio najjači utisak i možete uvijek iznova da ga gledate?

BLAŽEVIĆ: "Bilo jednom u Americi" u režiji Serđa Leonea sa Robertom de Nirom i Džejmsom Vudsom obeležio je moj filmofilski život. Gledam ga jednom godišnje i uvek se ponovo čudim kako je neko mogao da napravi takvo remek-delo.

* GLAS: Kako biste okarakterisali našu filmsku industriju i emociju u odnosu na svjetsku?

BLAŽEVIĆ: Naši ljudi iz filmske industrije imaju manje para za snimanje filmova, ali zato imaju puno mašte. Najbolji dokaz za to su filmovi za sva vremena poput "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug".

* GLAS: Da li je tačno da je muzičarima sve teže da zarade novac na našim prostorima i kako se Vaš bend nosi s tim?

BLAŽEVIĆ: Pare ljude kvare, kaže jedna poslovica. Mada ne vidim šta fali Miku Džegeru, a zaradio je mnogo novaca. U slučaju "Blaže i Kljunova: - pare nisu problem, pošto ih nikada nije ni bilo. Ha, ha, ha...

* GLAS: Pjevačica Jelena Karleuša je sanjala da je sa 45 godina postala prva srpska predsjednica države. Imate li i Vi možda takve snove?

BLAŽEVIĆ: Posle crnog predsednika Amerike, sve je moguće. Možda kod nas neki žuti Kinez bude vođa države, pošto ih u Srbiji ima više nego u Kini po kvadratnom metru.

* GLAS: Da li ste se odlučili da učestvujete u humanitarnoj akciji "Beogradski bebi klub" zbog same humanosti ili beba?

BLAŽEVIĆ: Objavili smo DVD sa "Bir festa" 2010. godine i ceo prihod od prodaje poklonili onima kojima je najpotrebnije. A, to su bebe i njihove majke. I tate imaju svoje zasluge, ali nikada nije sigurno da li je to pravi otac ili samo statista. Zato se i kaže samo jedna je majka.

Biografija

Igor Blažević rođen je u Beogradu, a završio je srednju ekonomsku školu. Osim prema muzici, ima afiniteta prema sportu i filmu.

Poslije srednje škole, sa drugarima je osnovao grupu "Fiskulturno lane", ali ona se raspala 1984. godine po povratku članova sa odsluženja vojnog roka. Novi pokušaj uslijedio je 1990. godine, kada Blaža snima demo-snimak, koji će uskoro postati hit na svim lokalnim radio-stanicama, a zvao se "Dule Savić". Pjesma se pjeva i danas.

Članovi grupe "Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi" prvi put su skupa svirali 1993. godine, poslije čega je grupa i zvanično osnovana. Do sada su izdali šest albuma i jedan DVD sa žive svirke na "Bir festu" 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana