Evropljani samo za “ljetne” kazaljke na satu

Glas Srpske
Evropljani samo za “ljetne” kazaljke na satu

Brisel - Evropska komisija zauzela je stav da bude prekinuta praksa pomjeranja časovnika u proljeće i jesen, nakon istraživanja koja su pokazala da je 84 odsto Evropljana protiv toga. Preporuka je da se zadrži ljetna računica.

Ostalo je da stav Evropske komisije, koja je zasjedala u petak, potvrde vlade svih 28 zemalja članica EU i Parlament Evrope pa da odluka bude konačna i obavezujuća. S obzirom na rezultate istraživanja i preporuke, nema sumnje da će odluka i biti  usvojena.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je rekao da milioni “vjeruju da ljetno računanje vremena treba da traje tokom cijele godine i to će se dogoditi”.

Zemlje EU zimi i ljeti pomjeraju satove kako bi što više iskoristile dnevno svjetlo. U rezoluciji Evropskog parlamenta se navodi da je važno održati “unificiran vremenski režim u Evropskoj uniji”.

Komisija još nije objavila detalje predloženih izmjena. U prijedlogu stoji opcija da bi svaka zemlja članica mogla samostalno da odluči da li će “pomjerati kazaljke”. Ipak, upozoravaju da bi neusaglašene promjene vremena među zemljama članicama EU mogle da prouzrokuju ekonomsku štetu.

U anketi, koju je objavila njemačka televizija ZDF, 84 odsto od 4,6 miliona ispitanika je za ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena.

Neke studije koje je Komisija navela u obrazloženju ukazuju na to da pomjeranje sata negativno utiče na zdravlje ljudi.

- Rezultati pokazuju da bi uticaj na ljudski bioritam mogao biti daleko veći nego što se ranije mislilo - tvrde u Komisiji.

Finska je pozvala na ukidanje ove prakse nakon što je peticiju u toj zemlji potpisalo više od 70.000 ljudi.

Pomjeranje časovnika uvedeno je 1980. jer se vjerovalo da će ova mjera dovesti do uštede struje i smanjenja broja saobraćajnih nesreća. Međutim, Evropska komisija tvrdi da podaci o uštedi i smanjenju broja nesreća “nisu uvjerljivi”.

Istraživanja su takođe pokazala da  promjene računanja vremena mogu da ugroze raspored spavanja i da utiču na produktivnost na poslu. Međutim, postoje i argumenti da promjena računanja vremena omogućava više jutarnje svjetlosti tokom zime i produžava dan ljeti, što može spriječiti saobraćajne nesreće i uštedjeti energiju.

Veliki broj zemalja van EU prestao je sa praksom pomjeranja kazaljki, uključujući Rusiju, Tursku, Bjelorusiju i Island.  

Tri vremenske zone

Na području Evrope postoje tri standardne vremenske zone. Tako tri države imaju griničko srednje vrijeme (GMT). To su Velika Britanija, Irska i Portugalija.

U zoni srednjoevropskog vremena je 17 država, (GMT + 1 sat) dok je njih osam u zoni istočnoevropskog vremena, (GMT + 2 sata). Trenutne sezonske promjene sata su kontroverzne jer postoji velika razlika u dnevnom svjetlu skandinavske i južne Evrope. Nordijske zemlje imaju duge, mračne noći zimi i kratke noći ljeti. Postoje i anomalije. Na primjer, komšije Portugalija i Španija su u različitim vremenskim zonama, kao i Švedska i Finska.

Praksa

Dosadašnja praksa je bila da se posljednjeg vikenda u martu dan skrati za jedan sat pa je kazaljka u dva časa poslije ponoći pomjerana 60 minuta unaprijed, odnosna na tri časa. Taj dan je, praktično, umjesto 24 imao 23 sata.

Zimsko računanje vremena počinjalo je posljednjeg vikenda oktobra, kada je kazaljka sa tri časa poslije ponoći vraćana 60 minuta unazad, na dva časa, tako da je taj dan, praktično, imao 25 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana