Бањалучки стартап осваја свјетско тржиште

nezavisne.com
Бањалучки стартап осваја свјетско тржиште

Бањалука - Енергетске компаније у БиХ с лакоћом могу смањити губитке на мрежи, пронаћи нелегално кориштење енергије и предвиђати потребе за њеном производњом.

То је само дио бенефита које им пружа револуционарни домаћи производ – Platforma X, осмишљен, дизајниран и развијен у Бањалуци, у фирми “Dwelt”, иза које стоји 20 пажљиво одабраних програмера, с укупно више од 150 година искуства.

“Независне” су од свог настанка подржавале успјешне људе с квалитетним идејама, а у потрази за таквим примјерима дошли смо до ове бањалучке компаније.

Увјерили смо се да њени досадашњи резултати, али и планови, доказују да се и на нашим просторима могу низати успјеси, тако да смо одлучили детаљније испитати како се ова фирма издвојила од низа сличних и постала јединствена на нашем тржишту.

 

Траг у истраживању била нам је информација да је софтверско рјешење креирано у “Dweltу” почела да имплементира једна од највећих регионалних ИТ компанија.

Platforma X, намијењена за green, smart energy провајдере, представља “Dweltову” визију дигиталне трансформације енергетских компанија на подручју читаве Европе, а не само БиХ.

Међутим, у БиХ ће потреба за њом постати све израженија. Наиме, отварање тржишта, које представља нашу обавезу, ствара потребу за напреднијим софтвером, а на прво мјесто ставља купца енергије, који има додатне захтјеве - од праћења потрошње у реалном времену до приступа својим подацима путем мобилног уређаја.

То представља велики изазов за енергетске компаније, али на све те захтјеве може одговорити Platforma X, чији је аналитички дио базиран на докторату једног од запослених и садржи аутоматски “data celan up”, што у основи значи да се покретањем пројекта подаци из свих извора обједињују - откривају се законитости унутар података, елиминише се редундантност и слично.

Конкретно, то у пракси доноси смањење губитака на мрежи, проналажење нелегалног кориштења енергије (крађа струје), праћење потрошње енергије у реалном времену, предвиђање потреба за енергијом, израду енергетских профила простора, објеката, улица, насеља, градова, подршку за пуњаче за електрична возила и слично.

Или, да сумирамо, ова платформа је прва на тржишту која повезује снабдјевача енергијом, паметно бројило и корисника, али може имати и ширу примјену па, примјера ради, пружа и подршку за пуњаче електричних возила и омогућава смарт биллинг...

Све то је омогућио “Dwelt”, стартап који, дакле, има властиту софтверску платформу намијењену за енергетски сектор (топлотна енергија и електрична енергија с посебним нагласком на обновљиве изворе енергије).

“Dwelt” је по много чему специфичан па се, примјера ради, нису фокусирали на оутсоурцинг, већ на само један производ, односно властиту софтверску платформу.

“За мање од двије године постојања, 'Dweltова' Platforma X Џ постала је препознатљива, прије свега, на тржиштима DACH регије, односно у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској, а у току су преговори с партнерима из Дубаија за тржишта Блиског истока и Африке”, наводи Стефан Крнета, оснивач фирме “Dwelt”.

“Dwelt” ни по чему није сличан ниједној фирми у БиХ, већ је прави примјер успјешног стартапа у европским оквирима.

Свако од питања, попут оног како и зашто је ова компанија настала, како дјелује и шта су јој циљеви, доноси занимљиве одговоре.

Иза “Dweltа”, са својим сарадницима, стоји управо тридесетогодишњи Стефан Крнета, који се, након 10 година живота у Бечу, вратио у Бањалуку, што је само по себи јединствен примјер.

Занимљиво је и да је Крнети ово други стартап пројекат, а први је прошао три рунде финансирања, с тим што је један од инвеститора био аустријски милијардер Даниел М.

“Dwelt” већ биљежи импресивне резултате, па су тако за прву рунду финансирања интерес показале три њемачке компаније, односно два вентуре цапитал фонда и једна међународна корпорација. Заслуга је то и преданог тимског рада.

“'Dwelt' тим чини 20 бриљантних програмера с укупно више од 150 година искуства. Мој став је да не постоје најбољи људи, јер како рећи да ли 'Apple' или 'Google' имају боље људе? Наиме, постоје најбољи системи који омогућавају да неко оствари максималан потенцијал”, наводи Крнета.

А, они се од осталих компанија, између осталог, разликују управо и по начину организације - “Dwelt” се опредијелио на холацрацy систем управљања, а не на класичан, хијерархијски начин организовања.

Својим највећим доприносом у “Dweltу” сматрају то што људима, поготово младим, мијењају поглед на ИТ бизнис и показују да је могуће живјети од властитог технолошког производа.

Увјерили су се у то и њихови радници, укључујући и два програмера који су радили у Београду, а затим се одлучили преселити у Бањалуку, те нове радне побједе низати у тиму “Dweltа”.

“Сматрам својим личним успјехом, а поготово успјехом фирме, што смо у овој години почели и да увозимо кадар. Односно, већ два радника су нам дошла из Београда, који се и сам суочава са дефицитом стручњака. За оба радника пресудни су били услови рада, начин организације компаније, технологије које се користе и фокусираност на развој производа. Може се рећи да су култура и визија фирме били одлучујући фактор”, истиче Крнета.

Док многи одлазе из БиХ, програмери из Србије су управо у Бањалуци препознали добру станицу за наставак грађења своје каријере. Такви примјери нису чести, поготово ако се зна колико је ИТ стручњацима примамљиво западноевропско тржиште.

“Објективно, постоји тренд одласка кадрова. Сматрам да је један од узрока одласка младих кадрова управо чињеница да нам је ИТ индустрија базирана на оутсоурцингу, што кочи иновативност и смањује могућност стручног усавршавања. Што је најопасније по овај сектор, не ствара интелигенцију потребну за развој технолошких производа”, сматра Крнета, чији тим је поносан властитим софтверским рјешењем, названим Platforma X.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана