Život se vraća u grad duhova

Agencije
Život se vraća u grad duhova

Alep - Za sedam godina krize u Siriji, prema posljednjim izvještajima Ujedinjenih nacija, oko 13,1 milion osoba ili sedam od deset stanovnika treba humanitarnu pomoć.

Ne zna se tačan broj poginulih od 2011. godine, jer se brojke koje objavljuje vlada i grupe za zaštitu ljudskih prava razlikuju. Međutim,  od nekoliko miliona raseljenih tokom 2017. vratilo se više od 721.000 ljudi. Veliki dio njih pokušava se koliko-toliko uključiti u normalne tokove života u nekad najnaseljenijem sirijskom gradu Alepu.

Ali, život ne izgleda normalno.

Novinari brojnih svjetskih agencija su boravili u Alepu i zabilježili stvarnost u gradu duhova. Život se vraća otkako je sirijska vlada preuzela kontrolu nad gradom.

Uprkos uspostavljanju takozvanih zona deeskalacije u kojima se u načelu prekid vatre poštuje, sukobi još uvijek povremeno izbijaju, a stanovnici oko ruševina grade život, otvaraju prodavnice i nude usluge.

Reportažu iz Alepa ovih dana je objavio i irski „Indipendent“. Novinar Džejson O'Brajen razgovarao je sa stanovnicima i s obzirom na prošlost još uvijek se svi boje za budućnost i žive u neizvjesnosti.

Razmjere katastrofe možda se najbolje vide na „malim stvarima“. Tako djeca u Alepu ne skupljaju „lego“ kocke, lutkice ili autiće. Igračke su za njih luksuz, nemaju ih. Umjesto toga skupljaju čaure od metaka. Nekad perspektivan, Alep je danas nepregledna masa srušenog betona, odbačenih komada metala i neidentifikovanih, ostavljenih mrtvih tijela, kostura... Rijetki zidovi koji još uvijek stoje uglavnom su prošarani rupama od metaka i raketa. Alep je dugo bio pakao na Zemlji, a za mnoge još uvijek i jeste, piše „Indipendent“.

Prije sedam godina Alep je bio bogat grad sa oko dva i po miliona stanovnika koji su živjeli pristojno. Bio je pun kvalitetnih škola, restorana, noćnog života, uređenih kuća i vila, apartmana za iznajmljivanje i bazena, zdravstvo je bilo dostupno, a grad je bio ispunjen hiljadama malih tvornica.

Zapadni dio očuvaniji

Zapadni dio grada, koji je bio pod kontrolom sirijskih vlasti, u mnogo je boljem stanju od istočnog, koji su do prošlog decembra kontrolisali pobunjenici. Nakon što je Bašar el Asad preuzeo kontrolu nad gradom, procjenjuje se da ondje živi oko 40.000 ljudi. Očajni stanovnici pokušavaju da obnove što se obnoviti može kako bi im život barem djelovao koliko-toliko normalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana