Живот се враћа у град духова

Агенције
Живот се враћа у град духова

Алеп - За седам година кризе у Сирији, према посљедњим извјештајима Уједињених нација, око 13,1 милион особа или седам од десет становника треба хуманитарну помоћ.

Не зна се тачан број погинулих од 2011. године, јер се бројке које објављује влада и групе за заштиту људских права разликују. Међутим,  од неколико милиона расељених током 2017. вратило се више од 721.000 људи. Велики дио њих покушава се колико-толико укључити у нормалне токове живота у некад најнасељенијем сиријском граду Алепу.

Али, живот не изгледа нормално.

Новинари бројних свјетских агенција су боравили у Алепу и забиљежили стварност у граду духова. Живот се враћа откако је сиријска влада преузела контролу над градом.

Упркос успостављању такозваних зона деескалације у којима се у начелу прекид ватре поштује, сукоби још увијек повремено избијају, а становници око рушевина граде живот, отварају продавнице и нуде услуге.

Репортажу из Алепа ових дана је објавио и ирски „Индипендент“. Новинар Џејсон О'Брајен разговарао је са становницима и с обзиром на прошлост још увијек се сви боје за будућност и живе у неизвјесности.

Размјере катастрофе можда се најбоље виде на „малим стварима“. Тако дјеца у Алепу не скупљају „лего“ коцке, луткице или аутиће. Играчке су за њих луксуз, немају их. Умјесто тога скупљају чауре од метака. Некад перспективан, Алеп је данас непрегледна маса срушеног бетона, одбачених комада метала и неидентификованих, остављених мртвих тијела, костура... Ријетки зидови који још увијек стоје углавном су прошарани рупама од метака и ракета. Алеп је дуго био пакао на Земљи, а за многе још увијек и јесте, пише „Индипендент“.

Прије седам година Алеп је био богат град са око два и по милиона становника који су живјели пристојно. Био је пун квалитетних школа, ресторана, ноћног живота, уређених кућа и вила, апартмана за изнајмљивање и базена, здравство је било доступно, а град је био испуњен хиљадама малих творница.

Западни дио очуванији

Западни дио града, који је био под контролом сиријских власти, у много је бољем стању од источног, који су до прошлог децембра контролисали побуњеници. Након што је Башар ел Асад преузео контролу над градом, процјењује се да ондје живи око 40.000 људи. Очајни становници покушавају да обнове што се обновити може како би им живот барем дјеловао колико-толико нормално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана