Збогом чоколади и пиву - више неће постојати

Глас Српске
Збогом чоколади и пиву - више неће постојати

Москва - Стотине милиона љубитеља пива широм планете могли би остати без омиљеног пића за свега неколико деценија.

Усијеви биљака од којих се праве нестају због глобалног загријавања.

Послије прошлонедјељног извјештаја Уједињених нација, додатна истраживања показала су да постоје потенцијални проблеми везани за климатске услове у неколико земаља кључних за производњу пива - Белгији, Чешкој и Ирској, наводи часопис "Нејчер планет".

У новој студији коју је водио Ви Си, научник са Универзитета у Пекингу, наводи се најмање пет модела који показују како би екстремни временски услови, који укључују топлотне таласе и суше, могли да смање принос јечма од три до 17 одсто, а то би неизбјежно утицало на пивопије широм свијета.

Истраживачи су израчунали да би потрошња пива могла опасти за трећину у Ирској, Белгији и Чешкој, за четвртину у Великој Британији и за девет одсто у Кини, највећем свјетском потрошачу.

Пиво је најпопуларније алкохолно пиће на свијету, а смањење производње би неизбјежно утицало на цијену. Пораст цијена могао би да варира за од четири до 20 долара по паковању од шест лименки.

"Већ неколико миленијума, а за многе људе и данас, пиво је било важна компонента друштвених скупова и прослава. Иако се може тврдити да конзумирање мањих количина пива није штетно за здравље, чак и да је здраво, нема сумње да ће милионима људи широм свијета утицај климатских промјена на производњу пива нанијети бол", наводи се у извјештају тима.

"Ако желите да и даље уживате у фудбалу уз неколико лименки пива, онда је акција на спречавању климатских промјена једини излаз. То је кључна порука", изјавио је професор Дабо Гуан са универзитета "Ист Англија", још један члан истраживачког тима, преноси Спутњик.

Гуан је нагласио да пивске житарице нису једине културе које ће бити погођене климатским промјенама. Фармери ће се суочити са компликованим избором - да гаје луксузне културе или да хране стоку. Та дилема довешће и до несташице чоколаде, кафе и чаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана