Више од 5.000 странаца остало у Русији по завршетку СП

Агенције
Више од 5.000 странаца остало у Русији по завршетку СП

Више од 5.000 странаца који су дошли у Русију на Светско фудбалско првенство прошлог љета, још нису напустили ту земљу.

 

Шеф одељења за мигранте министарства унутрашњих послова Русије Андреј Кајушин рекао је да је нешто више од 12.000 навијача остало у земљи послије Мундијала, када су истекле њихове навијачке личне карте крајем прошле године, али да су власти у међувремену тај број смањиле на 5.500, од укупно 650.000 који су претходно добили дозволе.

- Сви они су углавном поштовали закон и напустили су земљу по свом темпу. Предузимамо мјере да преосталих 5.000 и нешто депортујемо и надамо се да ће сви они напустити земљу до 30. марта - навео је он.

Кајушин није прецизирао шта су ти страни посјетиоци радили у земљи откако се првенство завршило.

Навијачи су без виза улазили у Русију за вријеме Свјетског првенства, а сви су морали да имају навијачке личне карте, без којих нису могли да уђу на стадион и у навијачке зоне. Већина је дошла због фудбала, али има и оних који су користили те картице да уђу у Русију, покушавајући да нелегално пређу границу и уђу у Европску унију.

Неки су наводно жељели да траже Азил у Русији.

Два дана прије финала, око 60 Нигеријаца су боравили испред амбасаде у Москви, тражећи помоћ да се врате кући. Руска група која се бори против трговине људима навела је да је једна нигеријска агенција тим мушкарцима обећала посао у Русији, због чега су они купили навијачке личне карте. Када су допутовали у Русију, схватили су да су преварени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана