Ukrajinke sve više tražene za surogat majke

Glas Srpske
Ukrajinke sve više tražene za surogat majke

Kijev - Ukrajina, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, sve više postaje mjesto gdje dolaze parovi iz inostranstva koji ne mogu da imaju djece u potrazi za surogat majkama, piše Bi-Bi-Si.

Mlade Ukrajinke privlači suma koju dobijaju kao surogati, ali odstoje i strahovanja da bi one mogle biti žrtve eksploatacije.

Bi-Bi-Si u reportaži prenosi priču Ane, Ukrajinke sa zapada zemlje, koja je za surogatstvo saznala na vijestima kada je imala 18 godina.

Pošto je završila srednju školu namjeravala je da se zaposli u hotelu u rodnom mjestu. Poslije nekoliko godina rada u hotelu, gdje joj je plata bila 200 dolara mjesečno, Ana je odlučila da bude surogat majka, i za to je mogla da zaradi i do 20.000 dolara. Ana kaže da se opredijelila za drugu opciju jer je "željela nešto više, skupe stvari", da može da obnovi kuću, kupi automobil...

Surogat majka je postala u 21. godini, kada je i sama imala kćerku. Ukrajinski zakon, naime, nalaže da neko može da bude surogat tek kad dobije sopstveno dijete. Na taj način, kako se smatra, ne vezuju se previše za djecu koju moraju da predaju nekom drugom.

Stranci u potrazi za surogatima u Ukrajinu dolaze od 2015. godine, kada je azijska surogat industrija počela da jenjava zbog optužbi o izrabljivanju surogat majki.

Ana je kao surogat majka u jednoj kijevskoj klinici rodila dijete paru iz Slovenije. Međutim, tvrdi da na klinici nije imala adekvatnu zdravstvenu njegu. Porođaj je prošao bez problema i ona sada planira da bude surogat majka paru iz Japana. Sem Everingem iz australijskog udruženja "Porodica kroz surogatstvo" navodi da je potražnja za surogatima u Ukrajini u posljednje dvije godine "porasla za 1.000 odsto".

Predsjednica Odbora za zdravstvo u ukrajinskom parlamentu Olga Bogomoljec konstatuje da je surogat industrija u Ukrajini direktna posljedica teške recesije koja je zemlju pogađala 2014. i 2015. godine.

Ta industrija, prema njenim riječima, nije dovoljno regulisana, što ugrožava i surogat majke i roditelje koji ih plaćaju. Surogatstvo je u Ukrajini dostupno heteroseksualnim bračnim parovima koji iz medicinskih razloga ne mogu da imaju djecu.

Dijete mora da bude genetski povezano sa bar jednim roditeljem, a cijene se kreću između 30.000 i 45.000 dolara.

Surogat majka nema pravo na starateljstvo jer se u krštenicu upisuju imena roditelja koji plaćaju.

Procjenjuje se da svake godine surogat majke u Ukrajini na svijet donesu 500 djece, mada o tome nema zvaničnih podataka.

Takva komercijalna surogatstva legalna su i u SAD, Gruziji i Rusiji. Popularna odredišta su i Kenija i Laos, ali te države još nemaju riješen pravni okvir za surogatstvo.

Za neke parove iz inostranstva potraga za surogat majkom je neizvjestan proces, a u potrazi za pouzdanim klinikama oslanjaju se na forume na internetu.

Navodi se da je medicinski centar "Ilaja" u Kijevu na dobrom glasu i da ima dugu listu čekanja.

Parova kao na pokretnoj traci

Ukrajina je jedna od rijetkih država koja nudi jeftino surogatstvo.

- U našu zemlju dolazi jako puno parova bez djece - kao na pokretnoj traci - kaže Ana, navodi Bi-Bi-Si, napominjući da koristi lažna imena surogat majci da bi zaštitila njihov identitet.

Slavne ličnosti

Brojne su ličnosti iz svijeta šou-biznisa, odnosno glumaca i sportista, koje su uz pomoć surogat majki dobile potomstvo. Među njima su: Sara Džesika Parker, Nikol Kidman, Kim Kardašijan, Kristijano Ronaldo, pokojni Majkl Džekson i brojni drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana