Украјинке све више тражене за сурогат мајке

Глас Српске
Украјинке све више тражене за сурогат мајке

Кијев - Украјина, једна од најсиромашнијих европских земаља, све више постаје мјесто гдје долазе парови из иностранства који не могу да имају дјеце у потрази за сурогат мајкама, пише Би-Би-Си.

Младе Украјинке привлачи сума коју добијају као сурогати, али одстоје и страховања да би оне могле бити жртве експлоатације.

Би-Би-Си у репортажи преноси причу Ане, Украјинке са запада земље, која је за сурогатство сазнала на вијестима када је имала 18 година.

Пошто је завршила средњу школу намјеравала је да се запосли у хотелу у родном мјесту. Послије неколико година рада у хотелу, гдје јој је плата била 200 долара мјесечно, Ана је одлучила да буде сурогат мајка, и за то је могла да заради и до 20.000 долара. Ана каже да се опредијелила за другу опцију јер је "жељела нешто више, скупе ствари", да може да обнови кућу, купи аутомобил...

Сурогат мајка је постала у 21. години, када је и сама имала кћерку. Украјински закон, наиме, налаже да неко може да буде сурогат тек кад добије сопствено дијете. На тај начин, како се сматра, не везују се превише за дјецу коју морају да предају неком другом.

Странци у потрази за сурогатима у Украјину долазе од 2015. године, када је азијска сурогат индустрија почела да јењава због оптужби о израбљивању сурогат мајки.

Ана је као сурогат мајка у једној кијевској клиници родила дијете пару из Словеније. Међутим, тврди да на клиници није имала адекватну здравствену његу. Порођај је прошао без проблема и она сада планира да буде сурогат мајка пару из Јапана. Сем Еверингем из аустралијског удружења "Породица кроз сурогатство" наводи да је потражња за сурогатима у Украјини у посљедње двије године "порасла за 1.000 одсто".

Предсједница Одбора за здравство у украјинском парламенту Олга Богомољец констатује да је сурогат индустрија у Украјини директна посљедица тешке рецесије која је земљу погађала 2014. и 2015. године.

Та индустрија, према њеним ријечима, није довољно регулисана, што угрожава и сурогат мајке и родитеље који их плаћају. Сурогатство је у Украјини доступно хетеросексуалним брачним паровима који из медицинских разлога не могу да имају дјецу.

Дијете мора да буде генетски повезано са бар једним родитељем, а цијене се крећу између 30.000 и 45.000 долара.

Сурогат мајка нема право на старатељство јер се у крштеницу уписују имена родитеља који плаћају.

Процјењује се да сваке године сурогат мајке у Украјини на свијет донесу 500 дјеце, мада о томе нема званичних података.

Таква комерцијална сурогатства легална су и у САД, Грузији и Русији. Популарна одредишта су и Кенија и Лаос, али те државе још немају ријешен правни оквир за сурогатство.

За неке парове из иностранства потрага за сурогат мајком је неизвјестан процес, а у потрази за поузданим клиникама ослањају се на форуме на интернету.

Наводи се да је медицински центар "Илаја" у Кијеву на добром гласу и да има дугу листу чекања.

Парова као на покретној траци

Украјина је једна од ријетких држава која нуди јефтино сурогатство.

- У нашу земљу долази јако пуно парова без дјеце - као на покретној траци - каже Ана, наводи Би-Би-Си, напомињући да користи лажна имена сурогат мајци да би заштитила њихов идентитет.

Славне личности

Бројне су личности из свијета шоу-бизниса, односно глумаца и спортиста, које су уз помоћ сурогат мајки добиле потомство. Међу њима су: Сара Џесика Паркер, Никол Кидман, Ким Кардашијан, Кристијано Роналдо, покојни Мајкл Џексон и бројни други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана