U porodici Marsili ne osjećaju bol ni fizički pritisak

U porodici Marsili ne osjećaju bol ni fizički pritisak 17.01.2018 09:40 | Glas Srpske

Rim - Italijanska porodica Marsili jedan je od najvećih medicinskih fenomena - oni ne osjećaju nikakav bol niti fizički pritisak.

Šest članova porodice ima rijetku mutaciju gena zbog koje posjeduju izuzetno nizak prag bola, što znači da su lomili kosti i zadobijali razne druge bolne povrede, a da to uopšte nisu osjećali.

Naučnici proučavaju ovu porodicu kako bi razumjeli gene koji su uzrok ovog fenomena i stvorili nove metode za ublažavanja bola, navodi časopis "IFL sajens".

Članovi porodice Marsili mogu da zadobiju opekotine ili da slome neku kost, a da se ponašaju kao da je sve u redu.

Marsilijevi posjeduju normalnu građu nervnih vlakana koji ne funkcionišu kako bi trebalo, navodi rukovodilac istraživanja profesor Džejms Koks sa Univerziteta u Londonu.

On objašnjava da rade na tome da bolje razumiju zašto Marsilijevi ne osjećaju bol, kako bi to moglo biti iskorišćeno u novim tretmanima za ublažavanje bola.

Članovi porodice su majka stara 78 godina, dvije kćerke - 52 i 50 godina, kao i njihova djeca, dva mladića koji imaju po 21 godinu i djevojka od 16 godina.

Naučnici su ovu genetsku mutaciju nazvali "Marsili sindrom".

Kćerka Leticija kaže da oni svoje osobine nikada nisu posmatrali kao nešto negativno, iako ovaj fenomen ima i loših strana. Na primjer, često povrijede nepce vrućim pićem, jer nisu svjesni da se pri tome opeku.

Njen sin ima izuzetno osjetljive gležnjeve zbog brojnih mikrolomova koje je zadobio dok je igrao fudbal, a bol nije osjećao.

Genetičari vjeruju da ova porodica predstavlja vrijedan primjer za razumijevanje genetike bola, što bi moglo biti iskorišćeno kod ljudi koji pate od hroničnog bola.

Tolerancija kod miševa

Zbog njihovih neobičnih osobina, naučnici su uzeli DNK uzorak od svakog člana porodice Marsili i mapirali gene, dok na kraju nisu otkrili novu mutaciju u genu ZFXY2.

Zatim su uzgojili miševe sa istom mutacijom u tom genu. Očekivano, i miševi su razvili znatnu toleranciju na bol.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica