У породици Марсили не осјећају бол ни физички притисак

У породици Марсили не осјећају бол ни физички притисак 17.01.2018 09:40 | Глас Српске

Рим - Италијанска породица Марсили један је од највећих медицинских феномена - они не осјећају никакав бол нити физички притисак.

Шест чланова породице има ријетку мутацију гена због које посједују изузетно низак праг бола, што значи да су ломили кости и задобијали разне друге болне повреде, а да то уопште нису осјећали.

Научници проучавају ову породицу како би разумјели гене који су узрок овог феномена и створили нове методе за ублажавања бола, наводи часопис "ИФЛ сајенс".

Чланови породице Марсили могу да задобију опекотине или да сломе неку кост, а да се понашају као да је све у реду.

Марсилијеви посједују нормалну грађу нервних влакана који не функционишу како би требало, наводи руководилац истраживања професор Џејмс Кокс са Универзитета у Лондону.

Он објашњава да раде на томе да боље разумију зашто Марсилијеви не осјећају бол, како би то могло бити искоришћено у новим третманима за ублажавање бола.

Чланови породице су мајка стара 78 година, двије кћерке - 52 и 50 година, као и њихова дјеца, два младића који имају по 21 годину и дјевојка од 16 година.

Научници су ову генетску мутацију назвали "Марсили синдром".

Кћерка Летиција каже да они своје особине никада нису посматрали као нешто негативно, иако овај феномен има и лоших страна. На примјер, често повриједе непце врућим пићем, јер нису свјесни да се при томе опеку.

Њен син има изузетно осјетљиве глежњеве због бројних микроломова које је задобио док је играо фудбал, а бол није осјећао.

Генетичари вјерују да ова породица представља вриједан примјер за разумијевање генетике бола, што би могло бити искоришћено код људи који пате од хроничног бола.

Толеранција код мишева

Због њихових необичних особина, научници су узели ДНК узорак од сваког члана породице Марсили и мапирали гене, док на крају нису открили нову мутацију у гену ZFXY2.

Затим су узгојили мишеве са истом мутацијом у том гену. Очекивано, и мишеви су развили знатну толеранцију на бол.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица