U SAD skinut veto sa smrtonosnih virusa

Glas Srpske
U SAD skinut veto sa smrtonosnih virusa

Vašington - Vlasti Sjedinjenih Američkih Država donijele su odluku da naučnicima ponovo dozvole nastavak rada na stvaranju izuzetno opasnih sojeva mikroorganizama, koji bi mogli da prouzrokuju velike pandemije i smrt među ljudima.

Veto na ove smrtonosne viruse uveden je u oktobru 2014. godine, da bi tri godine kasnije bio skinut.

Biomedicinska istraživačka ustanova Nacionalni institut za zdravlje saopštila je da je pauzi došao kraj, ali je istakla da će se novčana sredstva ubuduće dodjeljivati samo projektima vrijednim rizika.

Istraživači će, između ostalog, morati da dokažu da su njihove laboratorije bezbjedne, da će u okviru istraživanja steći primjenljiva znanja (na primjer, ona koja će omogućiti stvaranje novih vakcina) i morati da prilože dovoljno dokaza da ne postoji bezbjedniji način za sticanje naučnih znanja koja će donijeti opštu zdravstvenu korist.

Mnogi se pitaju zašto postoji potreba za stvaranjem virusa koji bi mogli da ugroze čitavo čovječanstvo. Naučnici navode da je to jedini način za stvaranje antivirusa i sprečavanje manje opasnih zaraza i epidemija.

- U savremenoj nauci ova istraživanja otvaraju velike mogućnosti za spas ljudskog roda. Bez proizvodnje mikroorganizama nema stvaranja antivirusa koji mogu imati široku primjenu u farmaceutskoj industriji i koje najviše koristi čovjek. Zato u potpunosti podržavam odluku američkih federalnih vlasti - rekao je jedan neimenovani naučnik koji je želio da ostane anoniman. 

Istraživači govore i da sama priroda stvara nove i ubitačne viruse.

- Bliži nam se stogodišnjica pandemije gripa influence, koja je 1918, godine zahvatila svijet. Na sreću, bili smo pošteđeni nečega tako velikog u posljednjih sto godina, ali sasvim je izgledno da će se pojaviti mikrobi koji će uzrokovati takav obim zaraze -  kaže vodeći član grupe koja procjenjuje kvalitet bioodbrane SAD Džordž Posti.

Pandemija iz 1918. usmrtila je oko 50 miliona ljudi širom planete i jedna je od najubitačnijih u istoriji čovječanstva.

Kritičari

Kritičari navode da se odobravanjem proizvodnje smrtonosnih virusa rizikuje stvaranje "monstruoznih vrsta mikroorganizama", koje bi u nekom trenutku mogle da se otrgnu kontroli.

- Oni bi mogli da se prošire van granica laboratorija i prouzrokuju strahovite pandemije koje bi mogle da ugroze čitavo čovječanstvo. Da ne govorimo o opasnostima do kojih bi moglo doći ukoliko bi se takvih mikroorganizama dokopali teroristi - tvrde kritičari odluke vlasti SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana