У САД скинут вето са смртоносних вируса

Глас Српске
У САД скинут вето са смртоносних вируса

Вашингтон - Власти Сједињених Америчких Држава донијеле су одлуку да научницима поново дозволе наставак рада на стварању изузетно опасних сојева микроорганизама, који би могли да проузрокују велике пандемије и смрт међу људима.

Вето на ове смртоносне вирусе уведен је у октобру 2014. године, да би три године касније био скинут.

Биомедицинска истраживачка установа Национални институт за здравље саопштила је да је паузи дошао крај, али је истакла да ће се новчана средства убудуће додјељивати само пројектима вриједним ризика.

Истраживачи ће, између осталог, морати да докажу да су њихове лабораторије безбједне, да ће у оквиру истраживања стећи примјенљива знања (на примјер, она која ће омогућити стварање нових вакцина) и морати да приложе довољно доказа да не постоји безбједнији начин за стицање научних знања која ће донијети општу здравствену корист.

Многи се питају зашто постоји потреба за стварањем вируса који би могли да угрозе читаво човјечанство. Научници наводе да је то једини начин за стварање антивируса и спречавање мање опасних зараза и епидемија.

- У савременој науци ова истраживања отварају велике могућности за спас људског рода. Без производње микроорганизама нема стварања антивируса који могу имати широку примјену у фармацеутској индустрији и које највише користи човјек. Зато у потпуности подржавам одлуку америчких федералних власти - рекао је један неименовани научник који је желио да остане анониман. 

Истраживачи говоре и да сама природа ствара нове и убитачне вирусе.

- Ближи нам се стогодишњица пандемије грипа инфлуенце, која је 1918, године захватила свијет. На срећу, били смо поштеђени нечега тако великог у посљедњих сто година, али сасвим је изгледно да ће се појавити микроби који ће узроковати такав обим заразе -  каже водећи члан групе која процјењује квалитет биоодбране САД Џорџ Пости.

Пандемија из 1918. усмртила је око 50 милиона људи широм планете и једна је од најубитачнијих у историји човјечанства.

Критичари

Критичари наводе да се одобравањем производње смртоносних вируса ризикује стварање "монструозних врста микроорганизама", које би у неком тренутку могле да се отргну контроли.

- Они би могли да се прошире ван граница лабораторија и проузрокују страховите пандемије које би могле да угрозе читаво човјечанство. Да не говоримо о опасностима до којих би могло доћи уколико би се таквих микроорганизама докопали терористи - тврде критичари одлуке власти САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана