У Европи жене живе дуже и више их је него мушкараца

Срна
У Европи жене живе дуже и више их је него мушкараца

Београд - У свим земљама ЕУ жене живе дуже од мушкараца, а њихов број премашује број мушкараца, показује најновије истраживање Евростата.

Како се наводи у студији европског статистичког бироа, на 100 мушкараца долази 105 жена, а највећа диспропорција је у Летонији, гдје живи чак 18 одсто жена више него мушкараца, и у Естонији, гдје на 100 мушкараца долази 113 жена.


Иако Србија није дио ЕУ, подаци Завода за статистику Србије такође свједоче да жене у Србији живе пет година дуже од мушкараца, а очекивано трајање живота за припаднице љепшег пола је 78 година, преноси београдска “Политика”.

У Србији живи 181.228 жена више него мушкараца, а полна неравнотежа нарочито је изражена у градовима, у којима број жена умногоме премашује број мушкараца, док само у сеоским срединама живи више мушкараца.

Очекивани животни вијек жена у ЕУ је 83,3 године, док је просјечни вијек мушкарца 77,9 година, иако постоје велике континенталне разлике.

Примјера ради, жене у Летонији и Литванији живе чак цијелу деценију дуже од мушкараца, док даме у Данској, Ирској, Шведској и Холандији живе четири године дуже од мушкараца.

Осим тога што жене дуже живе, оне раније напуштају родитељски дом, касније се запошљавају и преузимају бригу о дјеци и домаћинству.

Послове у домаћинству највише дијеле парови у Шведској и Словенији.

Када је ријеч о кувању, европски статистичари су израчунали да се чак 80 одсто жена и свега трећина мушкараца свакодневно бави спремањем хране.

У кухињу најмање залазе Грци и Италијани, тек сваки десети, у поређењу са 50 одсто Швеђана.

Лист наводи да просјечна српска домаћица за шпоретом дневно проведе сат и по, док се мушкарац у кухињи задржи 10 минута.

Што се тиче здравља Европљана, нездраве навике су чешће код мушкараца, односно четвртина мушкараца и свега 16 одсто жена свакодневно држи запаљену цигарету, а највећи број пушача живи на Кипру и у Аустрији.

Злоћудни тумори, инфаркти срца и мождани удар најчешћи су узроци смрти у ЕУ и Србији, а од њих чешће умиру мушкарци.

Подаци о професионалном животу показују да жене у просјеку добијају први посао у 23. години, односно годину дана касније од мушкараца, а одлазе у пензију са 58,8 година, односно годину дана раније од мушкараца.

Наводи се и да су у ЕУ свега 33 одсто менаџера жене, односно највише их је у Летонији /47 одсто/, а најмање у Луксембургу /18 одсто/.

Од укупног броја предузетника у Србији 30 одсто су жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана