“Трезор судњег дана” чувар биљака и планете

Срна
“Трезор судњег дана” чувар биљака и планете

Свалбард - У великом складишту биљних сјемена “Свалбард”, у норвешким планинама, чувају се узорци који могу да обнове неку врсту у случају њеног нестанка.

Сам “Трезор судњег дана”, какао га зову, улази 130 метара у ледене планине Норвешке, а ријеч је о “банци” сјемена која може да, у случају неког апокалиптичног догађаја, обнови готово све познате усјеве на Земљи.

Складиште је изграђено у леденим површинама и ради већ више од шест година, мада га и даље третирају као тајни пројекат. У складишту се налази више од 500.000 узорака усјева. Сви донатори су више-мање познати филантропи и заговорници депопулације земље - највећа елита.

Новац и сјемена дају, између осталих, “Бил Гејтс фондација”, “Фонд Рокфелер”, “Монсанто” и “Сингента”, који су се одлучили да инвестирају у овај пројекат. Само “Бил Гејтс фондација” уложила је око 30 милиона долара.

Неки часописи писали су у почетку да је “банка сјемена” повезана са најавама апокалипсе. Али, разлози су много рационалнији.

Кери Фовлер, некадашњи извршни директор компаније “Глобал кроп диверзити траст”, која је помагала у стварању складишта “Свалбард”, објашњава да је циљ овог система да сачува разноврсност култура у подручјима погођеним ратом и немирима.

Такозвани трезор за судњи дан у власништву је Норвешке, међутим, влада те земље нема приступ садржају депозита, који се чува у комори са строго одржаваном температуром од минус 18 степени Целзијуса.

Сјемена су једини материјал похрањен у кутијама и нису подијељена или угрожена на било који начин.

Свака јединица је строго изолована и одржавана је ексклузивно за приступ националним власницима рачуна, наводи британски “Гардијан”.

Норвешка, као се тврди, пружа услуге за добробит цијеле планете омогућавајући да, у случају неке катастрофе, специфичне вирусне болести, суше или нуклеарног рата, буду сачувана сјемена за обнављање оних биљних врста значајних за људску исхрану.

Задатак “Свалбарда” је да одржава гене сјемена и популације човјечанства, која ће до 2100. године достићи број од 11 милијарди људи.

Капацитет

Трезор има капацитет за чување око 4,5 милиона врста биљака, а данас је у њему спремљено око 850.000 различитих врста сјеменки из разних климатских и географских подручја. И сама локација трезора изабрана је због цијелог низа разлога. Уз пермафрост, који осигурава сталну температуру, Свалбард је довољно високо да га не може поплавити море ни при знатнијем дизању нивоа мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана