Све као ново: У Сан Франциску људи живе од копања по смећу милијардера

jutarnji.hr
Све као ново: У Сан Франциску људи живе од копања по смећу милијардера

Сан Франциско - Господин Џејк Орта, педесетшестогодишњи ветеран, данас за живот зарађује копајући по смећу његових сусjеда милијардера у Сан Франциску.

Орта је након више од 12 година служења у америчкој војсци остао бескућник.

Усисивач, фен за косу и апарат за кафу, сви у финкционалном стању, као и хрпа одjеће, само су неки примjери њиеговог недавног улова из канте за смеће шефа Фејсбука Марка Закерберга, током којег га је пратио новинар Њујорк тајмса, преноси Novac.hr.

Орта, који данас живи у државним социјалним становима, као сакупљач отпада у пуном радном времену, дио је црне економије Сан Франциска саздане од људи који раде на улицама мултимилионских, елитних четврти, тражећи по кантама за смеће ствари које могу да препродају.

Трагачи за отпадом обуљежје су америчког капитализма, пише Њујорк тајмс, и разгледница свакодневног живота у Сан Франциску у којем један од најбогатијих људи на свијету и особа која скупља и препродаје његово смеће, живе свега неколико минута хода удаљени један од другог.

“Мене једноставно фасцинира шта људи бацају. Никад не знаш шта можеш пронаћи”, препричава Орта репортеру који га прати док је у једној од својих ноћних шетњи пронашао пар готово неношених дизајнерских панталона, нову црну јакну, сиве најк патике за трчање и пумпу за бициклистичке гуме.

Његов циљ је, препричава даље, препродајом да заради дневно између 30 и 40 долара, што би га на недјељној бази довело до буџета за преживљавање од око 300 долара.

Ипак, омиљену ствар коју је пронашао у смећу, Орта никад није продао. Ријеч је о колекцији новина из цијелог свијета из времена Другог свјетског рада.

Иначе, сакупљање отпада из канти је илегално у Калифорнији јер према тамошњем закону садржај канти за смеће, једном када су оне одложене на улици, припада компанији за одвоз смећа. Међутим, у пракси се тај закон врло ријетко примјењује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана