Син вође картела радио за америчку полицију

Агенције
Син вође картела радио за америчку полицију

Њујорк - Хесус Висенте Замбада Нијебла, син једног од вођа злогласног мексичког нарко-картела “Синалоа”, свједочио је против нарко-боса Хоакина Гузмана - Ел Чапа, а његов наступ шокирао је све, јер је на тај начин издао свог оца.

У медијима се појавила информација да Хесус годинама ради за америчку агенцију ДЕА, која прогања нарко-картеле, те да се са њима договорио да им доставља информације, а да га, заузврат, пусте да обавља послове на нарко-тржишту.

Хесус је описао да га је отац Исмаел Замбада водио на састанке са дилерима и “купљеним” полицијским службеницима који су помагали кријумчарима.

Он је пет сати говорио пред поротом о трговини дрогом откривајући све, од кријумчарских рута, до начина прања новца, ратова за територију и вишемилионског мита.

Млађи Замбада испричао је како су Ел Чапо и његов отац превозили дрогу у аутомобилима, возовима, авионима, подморницама и хладњачама са месом.

Он је потврдио да је његов отац мјесечно за мито издвајао до милион долара.

Један генерал запослен у Министарству одбране Мексика за своје услуге мјесечно је примао 50.000 долара. Мито нарко-кријумчара примали су и тјелохранитељи политичара највишег ранга.

Хесус је био десна рука свог оца и надзирао је пошиљке кокаина из Колумбије у Мексико, те даље до Чикага и Лос Анђелеса.

Међутим, 2009. године ухапшен је у Сијудад де Мексику и изручен у Чикаго. Суђење Хесусу је требало да почне када су његови адвокати изненада објавили да је годинама радио као тајни агент америчке агенције ДЕА.

Он се договорио са америчким агентима задуженим за борбу против кријумчара дроге да им дојављује информације о својој конкуренцији, а заузврат би могао слободно да ради.

О томе се ван тих кругова ништа није знало, а америчке власти одбиле су да потврде информацију која је процурила у јавност.

Хесус је пред оптуженим Ел Чапом испричао како је на састанку са високопозиционираним политичарима и представницима “Пемекса”, мексичке националне нафтне компаније, расправљао о транспорту 100 тона кокаина танкерима.

Шокантан је био и дио свједочења у којем Хесус тврди да га је сам Ел Чапо спојио са људима из агенције ДЕА. Замбада се, како тврди, уморио од живота криминалца и пожелио да се “пензионише”.

Ел Чапо му је понудио да га повеже са својим контактима у америчкој агенцији. Међутим, није открио ко су ти контакти нити да ли је Ел Чапо испунио обећање.

Несуђени “нарко-престолонасљедник” сада је свједочио пред судом у Њујорку против својих сарадника и оца, на суђењу са невиђеним мјерама безбједности, које, како тврде амерички медији, није посебно уздрмало јужноамеричке нарко-кланове, који су већ нашли нове вође. Ел Чапо шпијунирао сараднике

Мексички нарко-бос Хоакин Гузман, звани Ел Чапо био је толико преокупиран шпијунирањем сарадника да је наредио да им буде уграђен софтвер у мобилне телефоне да би пратио њихове текстуалне поруке и разговоре, што је касније искористио амерички ФБИ, рекао је свједок на суђењу.

Кристијан Родригес, технички стручњак који је радио за вођу нарко-картела “Синалоа”, изјавио је на суђењу да је од Ел Чапа добијао захтјеве за инсталирање шпијунског софтвера на око 50 “специјалних телефона” које је вођа криминалне организације желио да надгледа. Уз помоћ тог софтвера Ел Чапо је могао да прати позиве и текстуалне поруке корисника тих телефона, па чак и да укључује микрофон и снима у било ком тренутку, а да корисник тога није свјестан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана