Пронађене савршено очуване мумије

Агенције
Пронађене савршено очуване мумије

У древној египатској гробници старој више од 3.500 година, археолози су дошли до најновијег открића - пронашли су два саркофага са мумијама “у савршеном стању”.

Тим археолога са Универзитета у Стразбуру пронашао је мумије недавно у долини Асасиф код града Луксора, преноси Би-Би-Си.

Генерални секретар Врховног савјета за антиквитете Мостафа Вазири изјавио је у суботу на конференцији за новинаре да су археолози до најновијег открића дошли током радова на тој локацији које су отпочели у марту.

Током археолошких ископавања у истој гробници пронађено је и око 1.000 погребних статуа.

Стручњаци сматрају да гробница припада 18. египатској династији, која је владала од 1550. године прије нове ере до око 1300. године прије нове ере.

Прије двије недјеље, у недавно откривеним древним гробницама надомак Каира археолози су пронашли колекцију мумифицираних мачака и скарабеја, стару више од 4.000 година.

Тада је укупно откривено седам саркофага на ободу пирамидалног комплекса краља Усеркафа, а три међу њима садрже мумије мачака.

Планиран је и наставак истраживања на недавно откривеној локацији у Сахари, гдје су археолози пронашли врата која воде у другу гробницу, која је и даље запечаћена, а коју планирају да отворе у наредним недјељама.

Људи су, иначе, у древном Египту били мумифицирани како би се њихова тијела сачувала за живот послије смрти, док су животиње мумуфициране за приношење жртве боговима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана