Мистерија брода „Хао Фан 6“: Нестали сјевернокојески брод упорно вози укруг

Агенције
Мистерија брода „Хао Фан 6“: Нестали сјевернокојески брод упорно вози укруг

Атланта - Сјевернокорејском теретном броду „Хао Фан 6“ 10. октобра забрањено је да уплови у било коју луку на свијету, а послије тога он је једноставно нестао.

„Хао Фан 6“ је дио групе од четири брода који су захваћени санкцијама Уједињених нација. Један од њих су ухватиле власти Египта 2016. године док је кријумчарио хиљаде граната из Сјеверне Кореје. Панамске власти пресреле су 2013. други брод, у којем су пронађени авиони „МиГ“, противваздушни системи и експлозив, сакривени испод врећа са шећером. Уједињене нације су недавно усвојиле резолуцију којом се забрањује извоз угља и руда метала, главних извора прихода Пјонгјанга.

Више од мјесец након што је нестао 10. октобра, сигнал брода „Хао Фан 6“ појавио се у Источном кинеском мору, стотине километара далеко од претходне локације. А онда је двије седмице возио укруг. Ово би могао бити метод којим покушавају да збуне истражитеље. Међутим, како су му све луке затворене, могуће је да нема другог избора него да чека. Према медијима, и даље вози укруг.

Стручњаци истичу да је мистериозни нестанак честа појава за бродове Пјонгјанга, али и да то често раде како би избјегли пирате. Подаци прикупљени о „Хао Фан 6“ показују да је три пута посјетио Сјеверну Кореју на рутама које држава обично користи за извоз угља. Појављивао се и недалеко од Ланшана, обалског града Кине са луком и терминалом за пријем угља.

Државни секретар САД Рекс Тилерсон поновио је позив на јачање мјера, након посљедње ракетне пробе Сјеверне Кореје. Санкције су повезане са планом предсједника САД Доналда Трампа да укине нуклеарни програм ове државе. Међутим, независни посматрачи идентификовали су 180 бродова који су повезани са Сјеверном Корејом.

Како је објавио портал чувеног Си-Ен-Ена, бродови Сјеверне Кореје путовали су посљедњих седмица преко копна, право преко територија Јужне Кореје. Како тврди амерички медиј, није у питању грешка, већ трагови.

Си-Ен-Енов портал пише да су бродови праћени аутоматским системима за идентификацију (АИС). Када се искључи, а онда поново укључи километрима даље, показује неуобичајене „скокове“ на путањи. И тешко да може нешто да се учини да би се капетани натјерали да их не искључују, тврде стручњаци.

Превозио угаљ

Брод је превозио углавном угаљ. Он је Сјеверној Кореји био кључни елемент који је одржао у животу власти у Пјонгјангу, тврди Си-Ен-Ен. У 2015. години угаљ је донио око милијарду долара прихода, а главни купци биле су велике компаније.

- Савјет безбједности је забранио  извоз угља из Сјеверне Кореје, а и даље имамо извјештаје који указују на кријумчарење у сусједне азијске земље - пожалила се амбасадорка САД при УН Ники Хејли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана