Love mafijaše u šumama južne Italije

Pripremio: Boris Đurić
Love mafijaše u šumama južne Italije

Rim - Nezvanični centar jedne od najmoćnijih mafija na svijetu "Nadrangete" je gradić San Luka, smješten visoko na obroncima planine Aspromonte, u južnoj italijanskoj regiji Kalabrija.

Na ulazu u gradić djeca na skuterima upozoravaju stanovnike o dolasku stranaca, što je nedavno bio slučaj sa dolaskom "Kalabrijskih lovaca", jedinice italijanske vojske fokusirane na hvatanje odbjeglih bosova "Nadrangete".

"Lovci" su po dolasku u San Luku, u kojem živi oko 4.000 stanovnika, od kojih je trećina u zatvoru, zatekli napuštene ulice i grobnu tišinu.

- Znaju da smo došli i svi su pobjegli kućama - kaže komandant "Kalabrijskih lovaca" Milo Aveni.

Djeca iz gradića nijemo su posmatrala organe reda, a pogled im je najčešće bio uprt u cipele policajaca. To nije slučajnost.

- Ako su mokre, djeca shvataju da smo bili u patroli u šumi, gdje se uglavnom kriju mafijaši kada ih organi reda traže i gdje kriju svoj plijen - kaže agent Mikele.

Ističe da je pronašao na desetine bunkera, razna skrovišta unutar bunara i velikih kamina, ali i skrovišta sa tunelima od nekoliko stotina metara.

- U jednom od njih su čak bili skejtbordi kojima su bosovi dolazili do skrovišta - jasan je Mikele.

"Nadrangeta" djeluje u vidu porodičnih grupa smještenih u malim gradovima i u nju se teško može infiltrirati. Ipak, "Lovci" su nedavno uhapsili bosa Đirolama Fašinerija u napuštenoj kući smještenoj duboko u šumi Aspromontea. Tokom patroliranja pronašli su odjeću, hranu, dvogled i pištolj u kući.

Zatim su otkrili bunker u kojem se Fašineri skrivao. Aveni je sa entuzijazmom pokazivao sliku njegovih ljudi kako stoje pored uhapšenog bosa.

- Slikanje sa bjeguncima je vrsta vatrenog krštenja za nas. Ono je važan dio našeg lova - kaže Aveni dodajući da jedinica svoj posao ne radi zbog slave ili novca, već zbog vjerovanja da se mafija može pobijediti.

Mnogi njegovi agenti bore se protiv nepravde još od kada su bili djeca.

- Oduvijek smo živjeli pored mafijaša. Kalabrija je kao tijelo koje ima rak protiv kojeg se borite od rođenja. U školu sam išao sa djecom mafijaša kao i djecom njihovih žrtava - kaže agent Andrea.

Dodao je da je hvatanje mafijaških bosova složena aktivnost koja zahtijeva duboko znanje kodova i rituala "Ndrangete".

- Kada idemo da uhapsimo nekog bjegunca, njegova žena nas prvo ponudi kafom, što mi prihvatamo. U međuvremenu on priprema svoje stvari i brije bradu. Sve je ritual - spuštamo se na njihov nivo da bismo ih mogli pogledati u oči - istakao je Andrea.

Porodica

"Ndrangeta" je jedna od četiri vrste mafije - uz sicilijansku "Koza nostru," napuljsku "Kamoru" i puljsku "Sakra korona unitu" koje se prepoznaju po regijama u Italiji iz kojih su potekle.

Specifičnost "Ndrangete" je u činjenici da je organizovana u "ndrine" (porodice) i to u doslovnom smislu. Članovi "Ndrangete" pripadnici su porodice, tradicionalno i istorijski. Svaka porodica daje organizaciji obavezno najstarijeg sina od dana punoljetnosti. To je tajna njene neprobojnosti, ali i moći koja se ogleda u kompletnoj kontroli svjetske trgovine kokainom vrijedne 44 milijarde evra dobiti godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana