Климатске промјене коштаће САД 250 милијарди

Глас Српске
Климатске промјене коштаће САД 250 милијарди

Лондон - Државе Земљине јужне полулопте, али нарочито САД које нису на том географском положају, претрпјеће велику штету од глобалног загријавања, док ће државе сјевера и Русија забиљежити економску корист, показују научне анализе.

Повећање нивоа мора, екстремни временски услови и друге посљедице климатских промјена довешће до годишњих буџетских губитака од око 250 милијарди долара у САД.

Стручњаци закључују да ће јужне земље претрпјети много већу штету него што је раније предвиђано. Према њиховим сазнањима, највише ће бити погођене САД и Индија за које ће, како се вјерује, штета износити између 250 и 260 милијарди долара годишње.

Такође, међу земље које ће осјетити највеће посљедице загријавања убројани су Мексико, Кина и Бразил.

Према предвиђањима, сјеверне земље ће, пак, побољшати своје економије, што се повезује са чињеницом да је тренутна температура тамо испод оптималне.

Тако ће загријавање смањити енергетске трошкове у индустрији и повећати приносе у пољопривреди.

Русија, Канада, као и земље ЕУ и сјеверне Европе, убројане су у просторе на чију ће се економију повећање просјечне годишње температуре позитивно одразити.

Стручњаци су направили попис највећих посљедица глобалног загријавања у разним земљама свијета и процијенили утицај сваког појединачног фактора на одређену економију.

Посљедице се знатно разликују од земље од земље, наводи портал “Природне климатске промјене”, а преносе руски медији. Раније се у америчким медијима писало о позитивним странама глобалног загријавања по Русију.

Године 2015. Париски климатски споразум потписало је 197 земаља и обавезало се да ће смањити емисију гасова са ефектом стаклене баште.

Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је прошле године да САД излазе из тог споразума.

Научници сматрају да је ријеч о економском парадоксу због чињенице да се главне будуће жртве глобалног загријавања залажу или за потпуно одустајање од Париског споразума или за олакшице у корист земаља у развоју.

С друге стране, готово све земље којима би раст температуре био користан желе смањење емисије штетних гасова, преноси “Руска ријеч”.

Супертајфун “Трами”

Пети супертајфун од почетка године, којем су дали име “Трами”, формиран је у западним дијеловима Пацифика. Слике олује снимио је астронаут на Међународној свемирској станици Александар Герст и објавио их на свом профилу на “Твитеру” описујући олују као “да је неко извукао велики чеп из наше планете”.

- Гледамо у још једну велику олују. Тајфун пете категорије “Трами” је незаустављив и упутио се ка Јапану и Тајвану. Будите сигурни ви доље - написао је астронаут на “Твитер” профилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана