Француз плива преко Пацифика од Јапана до САД

Агенције
Француз плива преко Пацифика од Јапана до САД

Токио - Пливач на дуге стазе Бен Лекомт кренуо је јуче с источне обале Јапана у покушају да преплива Тихи океан, популарни Пацифик, а ако у том подухвату успије, постаће прва особа којој је то пошло за руком.

Двоје Лекомтове дјеце - Макс и Ана - препливало је заједно са њим првих неколико стотина метара, а потом је 50-годишњи Француз сам наставио подухват преко највећег свјетског океана, преноси Ројтерс.

Лекомт, који је 1998. године препливао Атлантски океан, нада се да ће своју дјецу сљедећи пут видјети у Сан Франциску, након пређених 9.100 километара, за шта ће му бити потребно више од шест мјесеци.

- Никада више - то су биле ријечи које је Лекомт изговорио након што је препливао Атлантик за десет седмица. Ипак, овај архитекта, који живи у Тексасу, одлучио се за овај нови и већи подухват.

- Желим да стално помјерам своје личне границе и да сазнам гдје се тачно налазе. За мене је пливање облик израза, увијек има још нешто да се направи - казао је Лекомт.

Француски пливач је рекао да му је план да сваког дана плива осам сати и потроши 8.000 калорија. На том путу суочиће се с опасностима попут ајкула, олуја, медуза и екстремно ниске температуре воде, пренио је Би-Би-Си. Што се тиче самог пливања, он ће пливати у стилу кита са широким перајама и носиће посебно пливачко одјело које га штити од хипотермије, додира медуза и опекотина од сунца. Магнетна наруквица ће га штити од ајкула које се сваке године сакупљају на Пацифику.

Више од 27 различитих научних организација - медицинских и океанографских - имаће користи од података које током експедиције сакупи Лекомтов тим подршке од осам људи.

Већи дио истраживања фокусираће се на загађење Пацифика пластиком, а посебно на све већи “пластични смог” који садржи милијарде дијелова микропластике.

Лекомт, који је у подухват препливавања Тихог океана кренуо јуче, на Свјетски дан заштите природне средине, рекао је да је забринут због ефекта загађења морских екосистема пластиком.

Иначе, Лекомтов напредак може да се прати уживо на сајту www.seeker.com.

Припреме дуге шест година

Лекомт, који живи у САД, припремао се пливањем у отвореној води сваког дана по неколико часова, а обављао је и вјежбе “визуелизације и дисоцијације” да би био ментално спреман. Припреме су трајале више од шест година, а Лекомт каже да је о овом циљу размишљао много дуже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана