Čuveni proizvođač oružja podnio zahtjev za stečaj

Glas Srpske
Čuveni proizvođač oružja podnio zahtjev za stečaj

Medison - Jedan od najstarijih proizvođača oružja u SAD, kompanija "Remington", podnio je zahtjev za stečaj koji je ocijenjen kao jedini izlaz iz vrtloga duga u koji je zapao.

Iz kompanije je saopšteno da duguju između 100 i 500 miliona dolara i da će nastaviti da posluju pod zaštitom od bankrota. S druge strane, vrijednost imovine "Remingtona" procijenjena je takođe na iznos između 100 i 500 miliona dolara.

Stečaj neće značiti i definitivni kraj za čuvenog proizvođača oružja. "Remingtonu" će biti dozvoljeno da posluje dok traje restrukturiranje njegovog ogromnog duga. Iz "Remingtona" se nisu oglašavali u vezi sa podnošenjem zahtjeva za stečaj, ali su ranije nagovijestili da planiraju da i poslije toga nastave proizvodnju. Kompanija je u februaru, kada je prvi put objavila svoj plan o podnošenju zahtjeva za bankrot, saopštila da proizvodnja neće biti poremećena procesom restrukturiranja.

Dug u februaru je iznosio 948 miliona dolara i tada su kreditori pristali na rekonstrukciju duga i njegovo smanjenje za 700 miliona dolara.

Osnovan 1816. godine, "Remington" je jedan od najstarijih i najpoznatijih proizvođača pištolja na svijetu. "Remington" izrađuje razne pištolje i puške u svojoj fabrici iz 19. vijeka u Njujorku. Kompanija je osnovana u Njujorku 1816. godine, a danas se sjedište nalazi u gradu Medisonu u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina.

"Remington" je 2007. godine za 118 miliona dolara kupila kompanija "Serebrus kapital menadžment". Time je "Remington" postao dio konglomerata poznatog pod nazivom "Fridom grupa". Plan njegovog vlasnika je da kompaniju proda nakon što stečaj bude završen.

Poslovanje kompanije značajno je poboljšano nakon što ju je preuzeo "Serebrus kapital menadžment", ali je potom pretrpjela veliki udarac. Poslije napada na osnovnu školu u Njutaunu, došlo je do bijesa javnosti usmjerenog ka "Remingtonu", što je dovelo do povlačenja investitora. Da bi preživjela, kompanija je u tom periodu značajno pozajmljivala novac i povećavala dug.

Od početka mandata aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa prodaja "Remingtona" pala je za 27,5 odsto. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana