Čak 111.000 slonova ubijeno zbog kljova

Glas Srpske
Čak 111.000 slonova ubijeno zbog kljova

Najrobi - Rekordnih 40 tona krijumčarene slonove kosti lani je zaplijenjeno širom svijeta, a u posljednjih deset godina 111.000 afričkih slonova ubijeno je zbog kljova.

To su poražavajući podaci koji stoje u izvještaju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES). Generalni sekretar CITES-a Džon Skelon kazao je da je došlo do pada u lovu u Bocvani, Južnoafričkoj Republici i Nambiji, ali da je u posljednjih deset godina značajno smanjen broj slonova u srednjem dijelu Afrike.

- Smanjenje lova je pozitivno. Počeli su se primjećivati rezultati globalnih napora sprečavanja krivolova i šverca slonovače, ali još nismo došli do željenog nivoa - kazao je Skelon.

Smatra da bi se pojačanim pravnim sankcijama mogla smanjiti trgovina slonovom kosti.

- Postoji konstantan pad nivoa krivolova koji je bio najveći 2011. godine. Istraživanja u 2016. pokazuju da su brojke o krivolovu niže od onih od prije 2008. Jedan od razloga je povećana pažnja graničnih službi i proširenje službi za sprečavanje krijumčarenja - kazao je Skelon.

Dodao je da je smanjenju krivolova doprinijela i zabrana prodaje slonovače u brojnim zemljama, što se odrazilo i na crno tržište.

- Međunarodni organizovani šverceri sada panično pokušavaju prodati svoju robu. Oni su konačno shvatili da je ideja o istrebljivanju što većeg broja slonova kako bi znatno skočila cijena kljova, bila loša procjena. Tu je i sve veći rizik da budu uhvaćeni - rekao je Skelon.

Jedan od pokazatelja pojačanih napora za zaustavljanje krijumčarenja jeste i hapšenje braće Čensija i Petrika Kaunde iz Malavija početkom oktobra. Njih smatraju najvećim krijumčarima slonovače u Istočnoj Africi i za njima je bila raspisana potjernica Interpola. Braća Kaunde pokušala su  da izvezu 781 slonovsku kljovu iz Tanzanije u Malavi bez ikakvih papira. Krijumčarene kljove, vrijedne 5,8 miliona dolara, bile su sakrivene u vrećama cementa.

Prema studiji "Veliki cenzus slonova" iz septembra 2016, u Africi danas živi 352.271 savanski slon, što je izraziti pad u odnosu na nekoliko miliona, koliko ih je bilo na početku 20. vijeka. U Bocvani se nalazi najveći broj slonova, dok je u Keniji, Ruandi, Južnoafričkoj Republici i Ugandi stabilan ili se povećava.

Stepen ilegalnog ubijanja slonova je još visok u Centralnoj Africi, u kojoj se nalazi dosta nestabilnih zemalja kao što su DR Kongo i Centralnoafrička Republika, gdje se proces očuvanja okoline i životinjskog svijeta divljine pokazao neuspješnim.

Pokazatelji

Primijećeno je da prije ilegalnog pohoda na slonove raste broj posjeta lokalnim automehaničarskim radionicama, što ukazuje da krijumčari uoči lova provjeravaju stanje motora na automobilima ili motociklima kojima idu u lov. Takođe, prije lova dolazi do porasta broja malih krivičnih djela, kao što su krađe čaja i hrane koji se nose u divljinu.

Nilski konji

Krijumčari kljova počeli su da se okreću novim izvorima zarade. Sada su to zubi nilskih konja koji se mnogo lakše transportuju i čija potražnja je podjednako velika kao i za slonovskim kljovama, naročito u zemljama istočne Azije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana