Чак 111.000 слонова убијено због кљова

Глас Српске
Чак 111.000 слонова убијено због кљова

Најроби - Рекордних 40 тона кријумчарене слонове кости лани је заплијењено широм свијета, а у посљедњих десет година 111.000 афричких слонова убијено је због кљова.

То су поражавајући подаци који стоје у извјештају Конвенције о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака (CITES). Генерални секретар CITES-а Џон Скелон казао је да је дошло до пада у лову у Боцвани, Јужноафричкој Републици и Намбији, али да је у посљедњих десет година значајно смањен број слонова у средњем дијелу Африке.

- Смањење лова је позитивно. Почели су се примјећивати резултати глобалних напора спречавања криволова и шверца слоноваче, али још нисмо дошли до жељеног нивоа - казао је Скелон.

Сматра да би се појачаним правним санкцијама могла смањити трговина слоновом кости.

- Постоји константан пад нивоа криволова који је био највећи 2011. године. Истраживања у 2016. показују да су бројке о криволову ниже од оних од прије 2008. Један од разлога је повећана пажња граничних служби и проширење служби за спречавање кријумчарења - казао је Скелон.

Додао је да је смањењу криволова допринијела и забрана продаје слоноваче у бројним земљама, што се одразило и на црно тржиште.

- Међународни организовани шверцери сада панично покушавају продати своју робу. Они су коначно схватили да је идеја о истребљивању што већег броја слонова како би знатно скочила цијена кљова, била лоша процјена. Ту је и све већи ризик да буду ухваћени - рекао је Скелон.

Један од показатеља појачаних напора за заустављање кријумчарења јесте и хапшење браће Ченсија и Петрика Каунде из Малавија почетком октобра. Њих сматрају највећим кријумчарима слоноваче у Источној Африци и за њима је била расписана потјерница Интерпола. Браћа Каунде покушала су  да извезу 781 слоновску кљову из Танзаније у Малави без икаквих папира. Кријумчарене кљове, вриједне 5,8 милиона долара, биле су сакривене у врећама цемента.

Према студији "Велики цензус слонова" из септембра 2016, у Африци данас живи 352.271 савански слон, што је изразити пад у односу на неколико милиона, колико их је било на почетку 20. вијека. У Боцвани се налази највећи број слонова, док је у Кенији, Руанди, Јужноафричкој Републици и Уганди стабилан или се повећава.

Степен илегалног убијања слонова је још висок у Централној Африци, у којој се налази доста нестабилних земаља као што су ДР Конго и Централноафричка Република, гдје се процес очувања околине и животињског свијета дивљине показао неуспјешним.

Показатељи

Примијећено је да прије илегалног похода на слонове расте број посјета локалним аутомеханичарским радионицама, што указује да кријумчари уочи лова провјеравају стање мотора на аутомобилима или мотоциклима којима иду у лов. Такође, прије лова долази до пораста броја малих кривичних дјела, као што су крађе чаја и хране који се носе у дивљину.

Нилски коњи

Кријумчари кљова почели су да се окрећу новим изворима зараде. Сада су то зуби нилских коња који се много лакше транспортују и чија потражња је подједнако велика као и за слоновским кљовама, нарочито у земљама источне Азије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана