Turistički kompleks oživjeće Majevicu

Ljiljana Aleksić
Turistički kompleks oživjeće Majevicu

Lopare - Prirodni resursi, dobri preduslovi za planinsko-ekološki razvoj, a najviše dobra volja i finansijska podrška dijaspore mogli bi uskoro da malu majevičku opštinu Lopare svrstaju u značajno mjesto na turističkoj mapi ovog dijela Srpske.

Zahvaljujući ljudima koji su porijeklom iz Lopara, a žive u inostranstvu, u toku je realizacija brojnih projekata s ciljem oživljavanja privrede, ali i društvenog života podno Majevice.

Nedavno je pokrenuta i inicijativa za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa na lokalitetu Busija na Majevici, a potekla je od Svetozara Ostojića koji je odavno shvatio da je Majevica, sa svim svojim neiskorišćenim blagodetima, prava šansa za razvoj planinskog turizma, ali i sve popularnijeg eko-turizma.

Tu je planirao izgradnju hotela, restorana, nekoliko bungalova, pješačkih, trim i biciklističkih staza, zatim staza za sankanje, skijanje i druge vidove sportova. Zamišljeno je i postavljanje žičare i još mnogo zanimljivih sadržaja koji bi posjetioce zadržali nekoliko dana na Majevici.

Planovi su dugoročni, a ideja mnogo, i to sve s ciljem vraćanja života i ostanka mladih na ovim prostorima.

Ideja je naišla na podršku lokalne uprave i velikog broja privrednika.

- Naš sugrađanin Svetozar Ostojić pokrenuo je zanimljivu inicijativu kako bi se oživio i na najbolji način iskoristio lokalitet Busija na Majevici, gdje bi on bio investitor. Uključila se i lokalna uprava, ali i resorno ministarstvo sa ministarkom Srebrenkom Golić na čelu i nastojimo da uklonimo imovinsko-pravne i administrativne barijere da bismo mu omogućili da započne projekat - rekao je načelnik Lopara Rado Savić.

Nedavno je održan i sastanak sa gradonačelnicima Tuzle i Bijeljine, kao i sa načelnikom Ugljevika.

- Razgovarali smo o ovom projektu i mogu reći da su svi iskazali zainteresovanost, jer ovako nešto nedostaje sjeveroistočnom dijelu BiH i RS - rekao je Savić.

Ako projekat ugleda svjetlost dana, Lopare bi mogle da dobiju značajno mjesto na turističkoj mapi Srpske, ali i okruženja.

- Na taj način Busiji bi gravitiralo više gradova i opština, a ponajviše Zvornik, Bijeljina, Tuzla i Lopare. Praktično je svima blizu, a sadržaji koji su tamo planirani dovoljno su atraktivni da zadrže ljude na ovim prostorima - navodi Savić.

On očekuje pomoć tih gradova, a prvenstveno u izgradnji puta do lokaliteta Busija.

Oni koji su obišli svijet prepoznali su šansu u razvoju planine Majevice, koja je trenutno neiskorišćena. Ova ideja će iznjedriti i brojne druge, a lokalnom stanovništvu će pomoći da kroz razvoj lovnog i seoskog turizma živi sasvim pristojno.

Svetozar Ostojić je prije desetak godina započeo izgradnju mini-odmarališta za porodicu, prijatelje i druge zaljubljenike u prirodu. Za sada ima četiri objekta, a sve više posjetilaca ohrabrilo ga je da gradi turistički kompleks sa raznovrsnim sadržajima.

Busija

Busija je planinski vrh na Majevici, a prostire se na nekoliko stotina dunuma zemljišta i borove šume. Nalazi se na nadmorskoj visini od 840 metara.

Pripada opštini Lopare u Srpskoj, a graniči sa Tuzlom u FBiH, dok joj gravitira još nekoliko opština i gradova koji teritorijalno nisu udaljeni više od 50 kilometara.

 

Izgradnja auto-kampa

Krajem avgusta u Loparama je počela i izgradnja auto-kampa na površini od oko 13.000 metara kvadratnih u selu Mačkovac. Planirano je da radovi, koji će koštati oko 125.000 KM, budu završeni na proljeće iduće godine.

- Auto-kamp se nalazi pored rijeke Gnjice i pruža mogućnosti za rekreativne aktivnosti, vožnju bicikala, pješačenje i druge sadržaje - kažu u opštini Lopare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana