Шта све морате знати ако путујете у Русију на Мундијал?

B92
Шта све морате знати ако путујете у Русију на Мундијал?

Свјетско првенство у фудбалу, које се одржава 21. пут, почеће сутра у Русији и трајаће до 15. јула.

Током 25 дана, љубитељи фудбала имаће прилику да уживају у гледању 64 утакмице, у којима ће снаге одмјерити укупно 32 национална тима. 

Ево шта све морате знати ако путујете у Русију на Мундијал.

Ваш пасош би требало да буде валидан минимум шест мјесеци прије доласка у Русију и обавезно мора бити потписан. Било је неколико случајева у којима одређени Британци нису имали потписан пасош након чега су их руске власти вратиле назад.

Пасош увијек носите са собом јер руска полиција може да зауставља људе и захтјева идентификациони документ, пасош.

Нема проблема да унесете лаптоп у Русију. Ипак, руске власти могу захтјевати да прегледају било који електронски уређај који износите из земље укључујући и инсталирани софтер.

Ако неки од лијекова које имате у пртљагу садржи барбитурат, кодеин, сибутрамин, анаболичке стероиде, андрогене и друге полне хормоне, аналгетике (трамадол), психостимулансе или друге ограничене супстанце, морате имати оверен документ од љекара да су вам ти лијекови потребни пред царином у Русији. Превод потврде на руски је обавезан.

Најбољи начин да се клоните невоље јесте да имате поштовања према култури и људима, а руске власти су нагласиле да неће дозволити опијање по улицама и уништавање или исмијавање културно-историјских знаменитости.

Полиција је такође нагласила да ће искоренити криминалне банде у градовима у којима се одвијају утакмице како припадници организација не би крали и малтретирали туристе.

Никако немојте стопирати.

Ако изнајмљујете мотор, имајте на уму да поштујете прописе јер постоје случајеви лажне саобраћајне полиције која зауставља и наплаћује казне.

Никада немојте пристати да идете у бар или клуб са неким кога сте тек упознали. На тај начин су криминалци мамили туристе које су потом џепарили, а неке повређивали и дрогирали.

Џепарења су, као и у свим метрополоама, најуобичајенија на Црвеном тргу и у метроима.

Немојте носити велике суме новца. Највише напада се догађа у близини банкомата, али и у хотелским собама.

Алкохол неће бити доступан на стадионима током мечева. Продаја и конзумација алкохола у чаши ће бити на вече и током дана одигравања одређених мечева забрањена. Продаја алкохола ће такође бити забрањена у периоду од 23 часа до осам ујутру.

Ако вас ухвате за воланом у пијаном стању, можете одмах ићи у затвор.

Илегално је плаћати у доларима и еврима. Новац можете замијенити у овлашћеним мјењачницама уз пасош.

Сигурност на путевима је ужасно лоша. У Русији је само 2017. године погинуло 19.000 људи у саобраћајним несрећама, а преко 215.000 је повређено. Стога је здравствено осигурање неопходно.

Никако се немојте тетовирати у Русији. Постоји велики број нелиценцираних тату-мајстора, па самим тим и ризик од инфекције.

Вода се не пије са чесме, али је минерална свуда и лако доступна.

Хомосексуалност није илегална у Русији, али је насиље према особама ЛГБТ популације у порасту.

Да бисте ушли на стадион на ком се одржава утакмица потребно је да покажете карту, Фан-ИД и пасош.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана