Рај на обали Јадранског мора који туристи још нису открили

Агенција
Рај на обали Јадранског мора који туристи још нису открили

Историјски градови, врхунска гастрономска понуда и обиље знаменитости, чине ову регију једном од најпосјећенијих дијелова у Италији.

Иако је у близини популарне Тоскане, у градове регије Емилија-Ромање посјетиоци дођу успут. Међутим, овај дио Италије нуди толико тога за истраживање.


Регија се смјестила први врху италијанске "чизме”, а протеже се од Јадранског мора на југу, па готово до Лигурског на сјеверу. Овдје су улоге на неки начин замијењене, па тако на севером доминирају фарме и равнице, док је југ брежуљкаст.

На многим од тих фарми произведена су гастрономска чуда, укључујући славну шунку из Парме (пршут) и пармезан (Parmiggiano Reggiano). Наравно, овдjе је и позната мортадела из Болоње, једнако као и лазање и славни умак.

Ипак, није само храна оно у чему се може уживати у Емилији-Ромањии. Умjетност је такође заступљена, од ранохршћанских мозаика, средњевјековних двораца, па све до ренесансних палата.

Ништа се не истиче толико као мозаици у Равени из византијског времена. Датирају из 4. до 6. века и показују моћ Равене која је некад била центар Западног римског царства. Мозаици се налазе на пет мjеста у средишту града, а плаћањем карте од 9,5 евра можете их обићи све. У Равени можете посjетити и гроб великог Дантеа.

У близини Равене смjестио се други град вредан посjете, Ферара. Емилија-Ромања дом је многих лијепих цркава, а најпосебнија је вјероватно катедрала из 12. вијека у Модени. Овдје се исплати попети и на 87 метара високи звоник и уживати у погледу на град, пише punkyfer.hr.

Неки од најпознатијих специјалитета су цулателло (врста пршута из Парме), tortellini и cotechino (велике кобасице од свињетине).

У овој регији нећете имати проблема с проналажењем добре хране. За оне који воле аутомобилску индустрију, бити овде је бајковито.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана