Pet milijardi putovanja godišnje unutar Kine

Agencije
Pet milijardi putovanja godišnje unutar Kine

Sjamen - Kineski turisti su za godinu ostvarili pet milijardi putovanja unutar Kine i 129 miliona putovanja u inostranstvo, saopšteno je na godišnjem turističkom sastanku u Sjamenu.

U izvještaju se navodi da je svaki Kinez tokom 2017. godine putovao 3,7 puta, te da je na svako putovanje unutar Kine potrošio 914 juana (142 dolara).

Žene putuju više od muškaraca, ali muškarci troše više od žena, navodi "Sitrip" jedna od najvećih turističkih agencija u Kini.

Žene su u prošloj godini ukupnoj potrošnji u turizmu doprinijele sa 55 odsto, dok muškarci prosječno troše 3.417 juana na svako putovanje, odnosno 250 juana više od žena.

Stanovnici Šangaja, Pekinga, Tjencina i Čengdua najviše su potrošili na putovanja.

Tajland je u protekloj godini od kineskih turista zaradio oko 100 milijardi juana, prenosi Kineski međunarodni radio.
Inače broj turista u svijetu porastao je sedam odsto 2017, što je najsnažniji rast u posljednjih sedam godina, saopštila je Svjetska turistička organizacija (UNWTO), a prema nezvaničnim informacijama Francuska je i dalje glavna svjetska destinacija. Ova organizacija Ujedinjenih nacija navela je da se očekuje da se trend nastavi i 2018. godine kada predviđa rast broja turista između četiri i pet odsto, a kako je navedeno, rast podstiče Evropa, koja bilježi povećanje turističkih dolazaka od osam odsto, posebno Sredozemlje.

Porast broja turista na svjetskom nivou odražava ekonomski oporavak i jaku tražnju brojnih tržišta zemalja u brzom razvoju, navedeno je u izvještaju i dodato da je od 2010. godine godišnji tempo rasta broja turista bio oko četiri odsto, prenosi B92.

Svi podaci ukazuju na to da Francuska ostaje glavna svjetska destinacija za turizam 2017. godine, rekao je zvaničnik organizacije Džon Kester i dodao da će konačni rezultati biti objavljeni na proljeće.

Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili je rekao da se očekuje da će Španija biti druga svjetska destinacija ispred SAD.

- U Sjevernoj Americi, gdje je rast broja turista dva odsto, dobri rezultati u Meksiku i Kanadi suprotstavljeni su padu broja dolazaka u SAD, glavne destinacije u regionu - navela je organizacija.

Sve posjećenija Afrika

Dobri rezultati zabilježeni u Africi, gdje je rast od osam odsto i na Bliskom istoku, gdje je broj turista porastao pet odsto, a ukazuje se na oporavak turizma u Egiptu, Turskoj i Tunisu poslije jakog pada prethodnih godina zbog terorističkih napada. Region Azije i Pacifika je imao porast turizma od šest odsto dok Južna Amerika bilježi najslabiji rast od tri odsto, uprkos jasnim znakovima oporavka u centralnoj Americi i na Karibima poslije prolaska uragana "Irma" i "Marija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana